Petz Ernõ: Már mi is dekarbonizálunk?

Forrás: PE-Energia Akadémia 237
Már mi is dekarbonizálunk?

Már mi is dekarbonizálunk?

Az Országgyűlés őszi ülésszaka 1. ülésnapjának (2019. október 21.) jegyzőkönyve alapján Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalásából:
„Tisztelt Ház! A Miniszterelnökök Tanácsa megkezdte az Unió következő hétéves költségvetésének a tárgyalását is. Az álláspontok minden fontos kérdésben messze vannak egymástól. Nincs konszenzus még a következő hétéves költségvetés alapkérdéseiben sem.
A költségvetés részeként a klímapolitika kérdéseiről is tárgyaltunk. Magyarország rendelkezik egy céllal és egy ahhoz rendelt tervvel, amellyel elérjük, hogy a Magyarországon megtermelt energia 90 százalékáig szén-dioxid-kibocsátás-mentes legyen 2030-ra. Az európai miniszterelnökök azonban most arról is tárgyalnak, hogy elérhető-e, és ha igen, hogyan és milyen áron, hogy az Európai Unió 2050-ra összességében klímasemleges gazdasággal rendelkezzen. A magyar álláspont szerint ez Magyarország esetében elérhető, de csak radikális és mély gazdaságátalakító programok segítségével. Az erről szóló tervek elkészítését megkezdtük, és az ehhez kapcsolódó pénzügyi igényeinket az Európai Uniónak múlt héten be is jelentettem. Ahhoz, hogy a három nagy területen, vagyis hogy teljességgel karbonsemleges villamosenergia-termeléssel rendelkezzünk, hogy a földgázfelhasználást teljes egészében kiválthassuk és a közlekedést sikerüljön teljeskörűen elektromos alapra helyezni, magyar pénzben számolva 50 200 milliárd forintra lehet szükségünk. Ez euróban számolva 150 milliárd euró, ami nem lehetetlen, de az Európai Unió komoly hozzájárulása nélkül nem fog menni. Erre igényt is tartunk. (Dr. Vadai Ágnes: Nem kell ellopni!)
Végezetül tájékoztatom önöket, hogy a kormány október 24-i ülésén véglegesítjük az önök elé benyújtandó törvényjavaslataink listáját.
Figyelmüket köszönöm, az őszi ülésszak munkájához sok sikert és gyümölcsöző vitákat, valamint jó döntéseket kívánok. Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket. (Nagy taps a kormánypárti oldalon.)
***
Mindenek előtt tisztázzuk, hogy a miniszterelnök úr által megfogalmazott jövőbeni energiaellátás tulajdonképpen a teljes dekarbonizáció megvalósítását jelenti. De azt is rögzítsük mindjárt, hogy ez – szakmai álláspontunk szerint – nem megvalósítható.
Tisztázzuk tehát a kormányzati álláspontot:
1. 2030-ra a hivatkozott cél és terv szerint a villamosenergia-ellátás 90 %-ig szén-dioxid kibocsátás-mentes legyen (valószínűleg itt elszólás, hogy ez a cél a teljes termelt energiára vonatkozik – a korábbi kormányzati megszólalások alapján). Később ez megerősítést nyer azzal, hogy a villamosenergia-termelés teljességgel „karbonsemleges” legyen.
2. 2050-re összességében „klímasemleges” gazdasággal rendelkezzünk, azaz:
2.1. A földgázfelhasználást egészében kiválthassuk (ami úgy értendő, hogy villamos energiával).
2.2. A közlekedés teljes körűen elektromos alapra helyezésével. (Ideértendő természetesen a szállítás is, ami azt jelenti, hogy a 100%-os e-mobilizációt kell megvalósítani.)
Vajon kiszámította már valaki, hogy ehhez mekkora áramtermelő teljesítőképességre (MW) és mekkora évi villamos energia termelésre (MWh) lesz szükség a hatásfokokat is figyelembe véve. Elég lesz vajon az említett 50 200 milliárd forint?
Amikor megjelent a közelmúltban az a kormányzati hír, hogy az ország jövőbeni villamosenergia-termelését az atom + napenergia párosra fogjuk építeni, itt a honlapon megjelent írásomban előzetes, nagyvonalú számítással próbáltam igazolni, hogy ez nem járható út (A napenergia hasznosításáról, 2019. 10. 13. dátumozással)
Most egy hasonlóképpen nagyvonalú amerikai analízis eredményeit nézzük meg, hátha azok meggyőzőbbek. Prof. Roger Pielke analízise egyszerűen arra ad választ, hogy mit kell tenni ahhoz, hogy 2050-re a szén-dioxid emisszió nullára csökkenjen.
A világon 2018-ban a szénből, olajból és földgázból hasznosított energia 11 743 millió tonna olaj-egyenérték (mtoe) volt, ami 33,7 milliárd tonna szén-dioxid emisszióval járt. Ennek nullára való csökkentéséhez tehát a 11 743 mtoe fosszilis energiát kell kiváltani. 2050. január elsejéig 11 051 nap van hátra, tehát ez azt jelenti durván, hogy 2050-ig minden egyes napon újabb 1 mtoe energiát kell termelni szén-dioxid-mentesen. Persze ez nem elegendő feladat, hiszen naponként ennyi fosszilis energiatermelést ki kell vonni a rendszerből, a véglegesen leállított erőműveket le kell szerelni, a bányákat le kell állítani és e területeket rekultiválni kell.
Amennyiben a struktúraváltást atomerőművekkel kívánnánk megoldani, akkor 2050-ig minden második napon három (1250 MW-os) új blokkot kellene üzembehelyezni. Vagy alternatívaként 1500 (2,5 MW-os) szélerőművi tornyot kellene üzembe venni (amihez kb. 780 km2 földterületre lenne szükség).
Az USA-ban a nulla-emiosziós-cél eléréséhez hat naponként kellene egy-egy újabb atomerőművi blokkot üzembehelyezni, ugyanúgy 2050-ig. Egyes demokrata pártiak ennél ambiciózusabb célt fogalmaznak meg, mely szerint a null-emissziót már 2030-ra el kell érni. Ehhez világméretekben naponként már több mint négy új atomerőművi blokkot kellene üzembehelyezni, és az USA-ban minden második napon egyet.
Ez a nagyvonalú áttekintés is elegendő annak bizonyítására, hogy az energiaellátás teljes dekarbonizálása járhatatlan út. Fizikailag, műszakilag-tecnológiailag lehetetlen megvalósítani. Néhány naiv kérdés: honnan ennyi szerkezeti anyag, honnan ennyi urán, honnan ennyi gyártási kapacitás, honnan ennyi tervező, kivitelező, üzemeltető és hatósági szakember stb. stb. És akkor nem beszéltünk a szél- ill. naperőműves megoldás esetén a hálózati stabilitás biztosításáról, az energiatárolás szükségességéről, stb.

Tisztelt Miniszterelnök Úr!
Önt megvezették? Vagy Ön … ? Ezt a sejtésemet most még nem fogalmazhatom meg. Eljön az ideje. A számítógépem archívumában meglelhető.
Létezik olyan újabb tudományos összefoglaló, amely azt igazolja, ill. valószínűsíti, hogy egy hűlési periódus következik, amely minimumát éppen 2030-ban érheti el. Akkor a klímavédők vajon majd de-dekarbonizálnak? Jó lesz, ha ehhez elkezdik gyűjteni a szén-dioxidot.
Más: A decemberben, Santiagóban (Chile) tartandó ENSZ-klímakonferenciát (COP25) a klímapolitika elleni tüntetések miatt lefújták.

Hírdetés

(Petz Ernő, 2019. 11. 07.)

1. www.eike-klima-energie.eu/2019/10/30/analyse-null-kohlenstoff-bis-2050-ist-unmoeglich/

2. Link: https://wattsupwiththat.com/2019/10/27/the-real-climate-crisis-is-not-global-warming-it-is-cooling-and-it-may-have-already-started/


Forrás:realzoldek.hu
Tovább a cikkre »