Pénzt spórol az energián Esztelnek

Pénzt spórol az energián Esztelnek

Napelemrendszerek telepítésével és a közvilágítás korszerűsítésével karcsúsítja a község villanyszámláját Esztelnek. Legnagyobb fogyasztójuk az ülepítőállomás volt, annak „kizöldítésével” szinte semmit nem kell majd fizetniük a szolgáltatónak.

Nagy Mózes szülőfalujának a bélafalvi kijáratánál lévő ülepítőállomást nemrégiben napelemekkel látták el. Salamon Balázs polgármester elmondta, saját erőforrásból valósították meg a fejlesztést, mert kiszámították, hogy akár egy éven belül megtérülhet a befektetett összeg. „Az ülepítőállomásunk óránként 15–16 kW energiát használt, ami havi 12–15 ezer lejes villanyszámlát eredményezett. Az új rendszer kiépítése 130 ezer lejbe került, de nagy teljesítményű, akár 42–43 kW energiát is képes megtermelni. Az ülepítőnél az energiatöbblet a hálózatba kerül, nem vesz el, és hamarosan proszumer szerződést kötünk a szolgáltatóval. Számításaink szerint a különbözet olyan jelentős, hogy ha nem is lesz nullás számlánk, minimális lesz a fogyasztásunk alapján” – magyarázta a polgármester. A különbség abból adódik, hogy a napelemek által termelt többletenergiát nem tudják tárolni, egy akkumulátoros rendszer pedig túl drága lett volna, akkora beruházást önerőből képtelenek lettek volna megvalósítani.

Hírdetés

Máshol viszont sikerült nullára csökkenteniük a költségeiket. „Szintén saját erőből, körülbelül hatvanezer lejes ráfordítással szereltünk fel egy kisebb napelemes rendszert a művelődési ház tetejére, ami ellátja az intézményt, az Angustia Egyesület székhelyét, a községházát, és a polgármesteri hivatal elektromos autóját is tölti. Itt gyakorlatilag csak napközben van fogyasztás, éjszaka minimális vagy szinte semmi” – mondta a polgármester.

A község a Környezetvédelmi Alapnál nyert pályázat révén tovább csökkentette a villamosenergia-költségeit: korszerűsítette és bővítette a közvilágítást. „Minimális önrész mellett egy nagyjából egymillió lejes pályázatról van szó, ebből kb. 280 oszlopra kerültek LED-es lámpatestek. Korábban csak minden második oszlopon volt égő, most megdupláztuk a számukat, így a községközpontban és Kurtapatakon is megújult és kibővült a közvilágítási rendszer. Az új rendszer intelligens: a fényerősség szerint szabályozza a lámpákat, sötétben erősebben, hajnalban gyengébben világítanak. Olyan technológia van beépítve, hogy a községházán nyomon tudjuk követni, melyik oszlopon hibásodott meg egy világítótest, hol szükséges cserélni” – részletezte Salamon Balázs.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »