Pellegrini: térjünk vissza november üzenetéhez!

Pellegrini: térjünk vissza november üzenetéhez!

Térjünk vissza teljes egészében 1989 novemberének üzenetéhez, és töltsük meg azt reális döntésekkel és tettekkel, szólított fel a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsának elnöke, Peter Pellegrini (Hlas-SD) a bársonyos forradalom évfordulója alkalmából az RTVS televízióban elmondott beszédében. „Építsünk együtt egy sikeres, modern, szabad, demokratikus, életképes és szociális szempontból igazságos Szlovákiát, ahol minden ember jól élhet!” – fogalmazott.

Rámutatott, hogy 34 évvel a forradalom után az ország lakosságának mindössze kevesebb mint a fele tekint pozitívan 1989 novemberének eseményeire. Szerinte a politikai és társadalmi elitnek ezért van min gondolkodnia ezen az emlékezetes napon. „Ne csak a múltba tekintsünk! Ne hibáztassuk egymást, ne csak a novemberi frázisokhoz ragaszkodjunk, hanem térjünk vissza ahhoz, amit a bársonyos forradalom valójában jelentett! Nemzetként csak így juthatunk előre” – hangsúlyozta a házelnök. Hozzátette:

Állítása szerint a politika eldurvulásának vagyunk tanúi, ami a novemberi eszmék megtagadása. „A szabad véleménynyilvánítás joga nem lehet mások megsértésének és megalázásának eszköze” – jelentette ki Pellegrini. Mint kifejtette, ’89 novembere reményt adott a fiatalabb generációknak, hogy külföldön is fejleszthetik tehetségüket és képességeiket. Jelenleg azonban ott tartunk, hogy a fiatalok végleg külföldre távoznak, ahonnan nem szándékoznak hazatérni.

Hírdetés

„’89 novembere a nemzet közös célért való egyesülésének, a jövőbe vetett megingathatatlan hitnek a szimbóluma volt. Most pedig két táborra szakadt társadalmat látunk, s ez a két tábor folyamatosan harcol egymással. A médiában csak háborúról, konfliktusokról és gyűlöletről írnak” – mutatott rá a parlament elnöke.

Ugyanakkor elmondta, hogy ’89 novembere mindenki számára közös érték, ám jelenleg egyesek arra törekednek, hogy értékeit kisajátítsák, és öröksége egyedüli kedvezményezettjének tekintsék magukat. „Ez azonban a nemzet további megosztásához vezet” – mutatott rá.

A novemberi nemzeti összefogást az erkölcstelen egyéni privatizáció váltotta fel, és ennek eredményeként egyik napról a másikra létrejött egy elveszett generáció, mely Pellegrini szerint még mindig várja, hogy ’89 novembere hagyatékának szellemében mikor törlesztjük vele szemben az adósságunkat. „Meggyőződésem, hogy ez a kötelességünk, mivel a novemberi eseményeket a szolidaritás és a kölcsönös segítségnyújtás szimbólumának is tekintem” – jelentette ki.

(NZS/Felvidék.ma/teraz.sk)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »