Áder János a Víz Világfórumon magyar megoldást ajánlott Afrika vízellátására

Áder János a Víz Világfórumon magyar megoldást ajánlott Afrika vízellátására

Van példa, van megoldás, van technológia, most már csak a pénzt kellene előteremteni arra, hogy a következő negyed évszázadban Afrika legnagyobb részén a szennyvízkezelés problémája megoldódjon – jelentette ki Áder János Balin, a tizedik Víz Világfórum egyik szekcióülésén elmondott beszédében.

A volt köztársasági elnök Sulyok Tamás hivatalban lévő államfő és Han Seung Su, az ENSZ-főtitkár különmegbízottjának felkérésére vesz részt az indonéziai tanácskozáson.

Áder János az MTI-nek kedden telefonon nyilatkozva, felszólalását ismertetve kifejtette: “Afrikát tekintve nem állunk túl jól a 2015-ben az ENSZ-ben elfogadott fenntartható fejlődési célok közül a vízre vonatkozóra”.

A Víz Világfórumon ezúttal csak a szennyezett víz drámájáról beszéltek, és ezen belül is a kommunális szennyvíz problémájáról. A volt magyar köztársasági elnök felhívta a figyelmet arra, hogy a fejlődő országokban még ma is a szennyvíz 80 százaléka tisztítatlanul kerül vissza a víztestekbe.

Hírdetés

Egy példán keresztül érzékeltette, hogy milyen megoldást lehetne találni.

“A tapasztalata az volt ezeknek a víztisztítóknak, hogy a hagyományos európai vagy amerikai szennyvíztisztítás Afrikában nem alkalmazható. Részben azért, mert nagyon drága, részben azért, mert a nagyon gyors afrikai urbanizáció miatt olyan szennyvíz-hálózat kiépítése, mint amely nyugaton kiépült, nem kivitelezhető” – ismertette Áder János.

Emlékeztetett arra, hogy tavaly márciusban az ENSZ fórumán, ahol ugyanez a téma szerepelt, a magyar szakemberek javaslatára letettek egy javaslatot az asztalra.

Áder János szerint jó ez a megoldás, mert megfizethető, lehetővé teszi a magántőke bevonását és biztosítja megtérülését. Jó azért, mert az állami és a nemzetközi támogatásokat sokkal jobban lehet hasznosítani, és nem utolsósorban jó azért, mert ha a szennyvíz nagy része tisztítva kerül vissza a folyókba és a tavakba, akkor annak nemcsak kedvező környezeti, hanem legalább olyan fontos, kedvező egészségügyi hatásai is lesznek.

(MTI)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »