Orosz zászló lengett a német parlament felett

Orosz zászló lengett a német parlament felett

A német rendőrség vizsgálja azt a provokációt, amely során az elkövető egy drón segítségével orosz zászlót küldött a berlini Reichstag történelmi épülete fölé, amely jelenleg a Bundestag székhelye.

Ez még május 9-én történt, amikor az oroszok a náci Németország feletti győzelem napját ünnepelték, de az eseményről készült sokkoló felvételek csak most jelentek meg a közösségi médiában.

A t-online szerver szerint az eset rossz fényt vet a Bundestag körüli biztonsági intézkedésekre. A politikai vagy terrorista indíttatású bűncselekményektől való félelem miatt ugyanis minden fontos állami épület tágabb környezetében tilos a drónok indítása.

Ez vonatkozik a Bundestag épületére is, amely mindössze néhány tucat méterre áll a Brandenburgi kaputól. Az idézett szerver által 41 éves ukrán Ivan T. odesszai lakosként azonosított elkövető az épület keleti oldaláról indította akcióját.

Nemcsak a zászlóval ellátott drónt, hanem saját magát is megörökítette. A felvételen az is látható, ahogy egy idős férfi odalép a drón pilótájához, és megkérdezi, hogy mi az a zászló.

Hírdetés

Korábban például az ukrajnai orosz megszálló erők által jelképként használt Z betűt festette fel az egykori potsdami Brandenburgi Parlament tornyára. Tavaly májusban Ivan T.-t egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, mert támogatta az Ukrajna elleni orosz agressziót.

Ivan T. 2022 nyarán érkezett Németországba. Tetteivel azt akarta megmutatni, hogy

vannak olyan ukránok, akik a nagy orosz nemzet részének tekintik magukat”

– írja a t-online. Azt mondja, tisztában van a törvénysértéssel. Ugyanakkor azt állítja, hogy

vannak olyan cselekedetek, amelyeket az ember örömmel vállal”.

A drónnal és az orosz zászlóval való provokáció azt az ikonikus történelmi fényképet idézte, amelyen a Vörös Hadsereg katonái 1945-ben Berlin elfoglalása után a lerombolt Reichstag épülete fölé emelik a szovjet zászlót.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »