Hazaárulásért 14 évre ítéltek egy novoszibirszki fizikust

Hazaárulásért 14 évre ítéltek egy novoszibirszki fizikust

Hazaárulás címén 14 évi fegyházbüntetésre ítélte Anatolij Maszlov 77 éves novoszibirszki fizikust kedden egy szentpétervári bíróság.

Maszlovot, aki a fizikai és matematikai tudományok doktora, 2022 nyarán tartóztatták le azzal a gyanúval, hogy államtitkot tartalmazó adatokat szolgáltatott ki hiperszonikus eszközökről. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) szerint a fizikus 2014-ben titkos tudományos fejlesztésekről szóló információkat adott át a német hírszerzésnek. Az elítélt tagadta bűnösségét, védője pedig törvénytelennek minősítette a vádat.

Maszlov az Orosz Tudományos Akadémia Szibériai Kirendeltsége Elméleti és Alkalmazott Mechanikai Intézetének vezető kutatója volt.

Az elítélt jogi képviselői hangot adtak aggodalmuknak, hogy ügyfelük nem fogja túlélni a büntetést, mivel már letartóztatása előtt gondjai volta az egészségével, és februárban szívrohamot kapott az előzetes letartóztatásban. A Kommerszant című lapnak nyilatkozva azt mondták, hogy a fizikus nem kap megfelelő ellátást, és a börtönorvosok nem engedik, hogy gyógyszereket kapjon.

Hírdetés

Később letartóztatták Alekszandr Sipljukot, az Orosz Tudományos Akadémia Elméleti és Alkalmazott Mechanikai Intézete Szibériai Kirendeltségének igazgatóját és Vlagyiszlav Galkint, a Hrisztyianovics Elméleti és Alkalmazott Mechanikai Intézet egyik alkalmazottját. 2023 tavaszán Valerij Zvegincev, az Orosz Tudományos Akadémia Elméleti és Alkalmazott Mechanikai Intézete Szibériai Kirendeltségének vezető kutatóját vették őrizetbe és letartóztatták. Mindhárman még mindig bírósági tárgyalásra várnak.

Szentpéterváron idén áprilisban a bíróság hétéves börtönbüntetést szabott ki Alekszandr Kuranovra, a hiperszonikus rendszerek kutatásával és fejlesztésével foglalkozó vállalat (NIPGS) korábbi főigazgatójára és vezető tervezőjére. A 67 éves tudóst azzal vádolták, hogy a hiperszonikus technológiák fejlesztésével kapcsolatos államtitkokat tartalmazó információkat adott át külföldinek. Tavaly Anatolij Gubanov fizikust és Valerij Golubkin tudóst 12 év börtönbüntetésre ítélték.

A Rigában szerkesztett Meduza orosz ellenzéki hírportál összesítése szerint Oroszországban 2018 óta legkevesebb 16 tudóst vádoltak meg hazaárulással, köztük olyanokat, akik hiperszonikus témákkal foglalkoztak.

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »