A Duna Menti Tavasz ismét kiszínez egy májusi hetet Dunaszerdahelyen – VIDEÓKKAL

A Duna Menti Tavasz ismét kiszínez egy májusi hetet Dunaszerdahelyen – VIDEÓKKAL

48. alkalommal kerül megrendezésre a Duna Menti Tavasz, a bábcsoportok és gyermekszínjátszó együttesek országos seregszemléje Dunaszerdahelyen, a Csaplár Benedek Városi Művelődési Központban. Ahogy előzőleg, ebben az évben is a Csemadok Országos Tanácsa megbízásából a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet a Duna Menti Tavasz országos gyermek báb- és színjátszófesztivál főszervezőjeként társrendezőivel, a Csemadok Dunaszerdahelyi Területi Választmányával, Dunaszerdahely Város Önkormányzatával és a Dunaszerdahelyi Csaplár Benedek Városi Művelődési Központtal közösen vágtak bele a rendezvény szervezésébe. 

A május 21-i megnyitó reggelén a bábcsoportok megkapták a város kulcsát, majd a DMT szobrának koszorúzása után megkezdődött a versenyműsorok előadása. 

A mai nap folyamán a bábcsoportok léptek a színpadra.

Trebla és Rebeka (bábos mese), előadta a gömörfalvai Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola Harkácsi Pimpó Bábcsoportja, rendezte Dolinsky Irén, Auld Zsófia és Vezér Klára Holló Jankó (népmese), előadta a feledi Szombathy Viktor Alapiskola Meseláda Bábcsoportja, rendezte Makó Kovács Erika Az edzőért és a csapatkapitányért! (bábmese), előadta a Kisgéresi Alapiskola és Kisgéresi Református Egyház Mustármag Bábcsoportja, rendezte Blanár Gabriella, Furik Mária és Tóthné Fülöp Veronika Mese egy kislányról és a verebekről (mesés bábjáték), előadta a komáromi Marianum Egyházi Iskolaközpont Óperencia Bábcsoportja, rendezte Gazdag Nagy Anikó és Gombás Anikó C. S. Lewis: Narnia (bábjáték), előadta a szenci Szenczi Molnár Albert Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola Tátika Bábcsoportja, rendezte Sándor Erika és Molnár Enikő A széttáncolt cipellők (mese), előadta a komáromi Eötvös utcai Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola Tekergők Bábcsoportja, rendezte Izsák Katalin és Tóth Tibor Miénk ez a cirkusz! (eleven bábcirkusz), előadta a galántai Kodály Zoltán Gimnázium A Galántai Kodály Zoltán Gimnázium Bábcsoportja, rendezte Mészáros Andrea Óriásölő Margaret (bábelőadás), előadta a pozsonyi Duna utcai Alapiskola és Gimnázium Iciri-piciri Bábcsoportja, rendezte Czuczor Nóra és Farkas Márta János vitéz (bábmese), előadta a gútai II. Rákóczi Ferenc Alapiskola Mazsola Bábcsoportja, rendezte Mahor Katalin

Hírdetés

Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke szerint a Duna Menti Tavasz résztvevői fontos és nemes munkát végeznek megmaradásunk szempontjából. Külön örömét fejezte ki amiatt, hogy a mai megnyitón azok is részt vettek, akik a korábbi években szervezték a DMT-t. Elmondta, az, hogy negyvennyolcadik évfolyamát tapossa a seregszemle, mutatja a létjogosultságát és fontosságát. 

Takács Ottó, a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet vezetője elmondta, hogy a koronavírus-járvány utáni visszaesés rendeződni látszik, hiszen növekvő tendenciát mutat a résztvevő csapatok száma. 

Časný Veronika a Tátika Bábcsoportja tagja, akik C. S. Lewis: Narniából vett történetét bábosították. Veronika elmondta, fontos szerepet játszik életében a bábozás, sokkal megértőbbnek és türelmesebbnek gondolja magát. 

Blanár Gabriella, a Kisgéresi Alapiskola és Kisgéresi Református Egyház Mustármag Bábcsoportjának vezetője óriási lelkesedéssel mesélt kameráink előtt arról, hogy minden évben bibliai történetet dolgoznak fel és emelik ki annak aktualitását a mai korra. Így van ez idén is, mikor Gedeon története kerül a színpadra, melynek legfőbb mondanivalója, hogy a minőség a mennyiség fölött áll, ezt pedig a csoportban játszó gyerekek is tökéletesen értik, erről tanúskodnak Bladák Mátyás és Horváth Laura szavai is. 

A versenyműsorokat követően a Meseváros előadásainak örülhettek kicsik és nagyok, amelyek a közönség számára ingyenesek. Az első napon az Óbudai Népzeneiskola zenekarának előadása, Nagy Viktória zenés előadása, KOBUKRAV – Sklut Tibor önvédelmi bemutatója és a nyárasdi LÁMPÁS Citerazenekar és a Nyárasdi Ifjú Tehetségek zenekarának előadása volt műsoron. A Duna Menti Tavasz négy napján 14.00 órától a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának tagjai dedikálják gyermek- és ifjúsági könyveiket a kultúrház előtt, valamint 14.00 és 17.00 óra között 25 fős csoportokban látogatható a Csallóközi Múzeum (1 órás tárlatvezetés).


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »