Kulcsfontosságú törvényeket fogadott el a parlament

Kulcsfontosságú törvényeket fogadott el a parlament

Kulcsfontosságú törvényeket fogadott el a parlament Tokár Géza2024. 05. 21., k – 17:45

Komoly kihívással indult újra a munka a parlamentben a Robert Fico elleni merényletet követően, hiszen több olyan törvényről is szavaztak a képviselők, melyeknek a vitája parázs hangnemben folyt.

A néhány napos megszakítás után ülésező parlament megszavazta többek között az SNS által irányított kulturális tárca által szorgalmazott, a Művészeti Alap átalakításáról szóló törvényt. A tervezetről eredetileg múlt hét csütörtökön kellett volna szavazni. A Fico-merénylet előtt úgy tűnt, a Hlas és az SNS konfliktusai miatt akár meg is változhat a szabályozás, de kedd délután a kormánykoalíció egységesen támogatta Martina Šimkovičová eredeti tervezetét – a jövőben a minisztérium jelöltjei dönthetnek a támogatások odaítéléséről, a törvény júniustól hatályba lép.

Az ellenzék és a kormánypártok közti kommunikáció egyik próbáját a parlamentben a medvék egyszerűsített lelövését lehetővé tevő törvénytervezet megvitatása jelentette – a környezetvédelmi tárca javaslatát korábban szintén bírálták az ellenzéki pártok. Tomáš Taraba (SNS-jelölt) miniszter a PS részéről érkező módosító javaslatokat egy bizottság felállításáról és a környékbeli lakosok felkészítéséről alapjában véve jó szándékúnak, de túlságosan általánosan megfogalmazottnak jellemezte ahhoz, hogy bekerüljenek a törvénybe. A rendelkezés ugyanakkor sok bürokratikus akadályt is eltávolít majd a fakivágás és a gazdálkodás terén, aminek a befektetők örülhetnek, a környezetvédők aligha.

Hírdetés

Később valószínűleg kezdetben kevésbé éles hangon zajlik majd az RTVS jövőjéről szóló módosítás vitája is, a kereszténydemokrata KDH például jelezte, hogy a kifogásaikat a párt vezérszónoka, tömören terjeszti majd elő. A merénylet előtt az ellenzéki erők aktív obstrukciót helyeztek kilátásba, hasonlóképp húzták volna el a törvény elfogadását, mint a Büntető Törvénykönyv módosítása kapcsán, egymásra reagáló hozzászólásokkal. 

Konfliktusokra akad majd tér – Igor Matovič, a Slovensko mozgalom vezetője például kijelentette, hogy a parlamenti tisztesség mértéke nem a vulgáris kifejezések elhagyása, hanem a tisztességes törvények elfogadása. Matovič szerint amennyiben a kormánykoalíció valóban elfogadja a közmédia átalakításáról szóló módosítást, azzal felrúghatja a tisztességes politizálás szabályait.

A kormánykoalíció törvényalkotási terveivel kapcsolatban Andrej Danko, az SNS elnöke szolgált újdonságokkal. A politikus amellett, hogy bocsánatot kért a merénylet után tartott koalíciós sajtótájékoztatón használt érzelmes szavaiért, kilátásba helyezte, hogy szigorúbb szabályozás vonatkozhat majd az internetes fórumozásban részt vevő felhasználók adatainak tárolására és a személyiségi jogok internetes védelmére is. A politikus szerint felállhat egy nemzeti médiabizottság, amely gyorsított ütemben kommunikál a nemzetközi online szolgáltatókkal. Elképzelhetőnek tartja, hogy a jövőben a jogaikban sértett állampolgárok egyszerűbben kérhetnek jogorvoslatot és pontosítást az internetes szerkesztőségektől.

Az SNS a nap folyamán ugyanakkor kritizálta Zuzana Čaputová államfőt – a párt keddi állásfoglalásában az elnök szemére vetette, hogy nem látogatta meg a lábadozó Robert Ficót a kórházban, valamint kifogásolta, hogy nem vett részt a merényletet elítélő nyilatkozatot elfogadó parlamenti ülésen. Čaputová egy nappal korábban arról tájékoztatta a nyilvánosságot, hogy felkeresi Ficót, amint arra a lábadozó kormányfő programja lehetőséget ad, valamint pozitívan értékelte a közös nyilatkozat elfogadását is.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »