Nívós szakközépiskolai oktatás – vadregényes környezetben – KÉPEKKEL

Nívós szakközépiskolai oktatás – vadregényes környezetben – KÉPEKKEL

Sokrétű programmal párosuló nyílt napot tartottak május 21-én a Karvai Kereskedelmi, Szolgáltatóipari és Vidékfejlesztési Szakközépiskolában, ahová az intézmény által biztosított buszokon hozzávetőleg 200 felső tagozatos diák, illetve a pedagógus kísérőik érkeztek a Komáromi, Érsekújvári és Lévai járásból. Olyanok is akadtak, akiket a szüleikkel együtt éltek a tartalmas nap nyújtotta lehetőségekkel. Jómagam a komáromi Eötvös és Munka Utcai Alapiskola csapatához szegődtem.

A Komáromtól 33, Párkánytól pedig 18 kilométerre fekvő, vadregényes, dunaparti kisközség szakközépiskolájában bő 70 évvel ezelőtt, 1953. szeptember 1-én kezdődött az oktatás. Mint megtudtuk: a kínálatában jelenleg az alapiskola 9. osztályát sikeresen elvégző tanulók számára 3 éves, záróvizsgával végződő szakok (kertész, asztalos, szakács, virágkötő-berendező) és 4 éves, érettségivel végződő tanulmányi szakok (kertészet-kertépítés, táj- és környezetvédelem, valamint szőlő- és gyümölcstermesztés – üzemvitel/ borászat) szerepelnek.

Továbbá az érettségi vagy szakmunkás bizonyítvánnyal rendelkezők 2 éves, szakérettségivel vagy záróvizsgával végződő, vállalkozás a szakmák és szolgáltatások területén szakon tanulhatnak tovább. Záróvizsgával végződő, távutas oktatásra (kertész, szakács, virágkötő-berendező), illetve érettségivel végződő, vállalkozás a szakmák és szolgáltatások területén szakra is lehet jelentkezni.

Hírdetés

A diákok számára kollégiumot és étkeztetést is biztosítanak, valamint ingyenes tankönyveket és munkaruhákat – ez utóbbiakat az iskola mellett működő PRO SCHOLA ET IUVENTA polgári társulás jóvoltából. A diákok az akkreditált  programoknak köszönhetően Erdélyben, Nagy-Britanniában, Olasz-, Görög- és Csehországban ingyenes erasmus+ – os szakmai gyakorlatot tudnak teljesíteni.

Az üvegház folyosóján megismerkedhettek a szárazvirág-kötészettel, az élő virágokkal és a dísztárgyak készítésével, a korszerűen felszerelt asztalos műhelyben pedig az egyes munkafolyamatokkal és berendezésekkel. Sőt, odakinn a drónok és a meteorológiai állomás működésével is!

Az asztalos és kerttervezői szaktantermekben belekóstolhatnak a számítógépes tervezésbe. Mivel több szak esetében szükséges a gépjárművezetői jogosítvány megszerzése, ezért az intézmény új autóvezetői szimulátorral is rendelkezik, amit szintén lelkesen próbáltak ki.

A médiateremben a külföldi tanulmányutakról készített prezentációkat, a kollégiumban a különféle helyiségeket tekinthették meg, előadás keretében pedig a tervezett újdonságokról is értesülhettek. A terepszemle során a házigazdák eszem-iszommal is kedveskedtek nekik.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »