A Szentlélek a szeretet közös nyelvét adta nekünk – Ministránstalálkozót tartottak Sárospatakon

A Szentlélek a szeretet közös nyelvét adta nekünk – Ministránstalálkozót tartottak Sárospatakon

Sárospatakon tartották az Egri Főegyházmegye ministránstalálkozóját május 20-án, pünkösdhétfőn.

A Bodrog-parti szabadtéri szentmise kezdetén Aros János polgármester köszöntötte Ternyák Csaba egri érseket és a zarándokokat. Elmondta: május 18. és 20. között idén 30. alkalommal rendezték meg a Szent Erzsébet-napokat Sárospatakon Erzsébet szentté avatásának – ami 1235 pünkösdjén volt – évfordulójára emlékezve.

Bereczkei Miklós plébános köszöntőjében felhívta a figyelmet a nap liturgikus ünnepére: Mária, az Egyház Anyja felé fordítjuk tekintetünket. Valamint Árpád-házi Szent Erzsébetre is emlékezünk, akit Ferenc pápa magyarországi látogatása idején az evangélium fénylő drágakövének nevezett.

A főpásztor különleges ünnepnek nevezte e napot, amikor Máriára, a „második Évára” emlékezünk, aki igent mondott Isten tervére. Szent Erzsébet városában az ő szolgáló szeretetéről is elmélkedünk; hozzá hasonlóan szolgálnak Isten oltáránál a ministránsok, akiket most találkozóra hívott.

Michał Bartosz Muszyński, a Redemptoris Mater Egyházmegyei Missziós Szeminárium rektora szentbeszédében a pünkösdi nyelvcsodáról elmélkedve úgy fogalmazott: a Szentlélek a szeretet közös nyelvét adta nekünk, az Egyháznak. Tegnap az Egyház születését ünnepeltük, ma pedig az Egyház Anyjának ünnepét tartjuk.

Isten nem hagyja az embert a bűnben – tudhatjuk a Szentírásból, hiszen már az első emberpár bűnbeesésekor megígérte az Úr, hogy lesz egy asszony, aki széttiporja majd a kígyót. Isten nem hagy egyedül bennünket, Szűz Mária édesanyaként mindig velünk van, miként az apostolokkal is együtt volt. S most itt van az apostolok utóda, az érsek és vele a papok, a ministránsok – közösségben vagyunk.

Hírdetés

Ránk is vár Isten országa. Szent Erzsébet a megdicsőült Egyházban Isten trónjánál állhat, s vele még sokak, akik teljesítették Isten akaratát, közöttük Csepellényi György vértanú. Hamarosan a legszebb lakomán, a Bárány lakomáján veszünk részt, melyben Jézus Krisztus saját magával tölt be bennünket, hogy rajtunk keresztül jelenjen meg ezen a világon – zárta szentbeszédét a rektor.

Ternyák Csaba érsek a szentmise végén az elköteleződés fontosságáról beszélt, buzdítva mindenkit, hogy imádkozzanak a hivatásokért. 

A főpásztor Isten áldását kérte a zarándokokra, majd körmenetet tartottak Szent Erzsébet ereklyéjével.

Szöveg: Bérczessy András

Forrás és fotó: Egri Főegyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »