Palkovics László: új munkamegosztás lesz az állami vállalatok irányításában

Elválasztja egymástól az új kormány az állami vállalatok tulajdonosi joggyakorlását és e cégek szolgáltatásainak megrendelői oldalát – mutatott rá Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában.

A kormányzaton belüli munka- és feladatmegosztásról is beszélt Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában. Mint elmondta, az energiapolitikáért ő felel mostantól, kivéve egy fontos elemet, a Paks II beruházást, amelynek felelőse továbbra is Süli János miniszter, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter, Bártfai-Mager Andrea pedig a vállalatokkal fog foglalkozni.

“Változni fog a viszony. A miniszter asszonynak az a feladata, hogy a magyar állami vagyont, ebbe beleértve a vállalatokat is, optimálisan irányítsa.

Hírdetés

– mondta Palkovics László, és hozzátette, az irányítás módja nagyon egyszerű: az ITM mint megrendelő szerződést köt valamelyik állami vállalattal, és utána számon kéri, hogy ebből mit teljesített. A nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszternek pedig az a feladata, hogy ezt az állami vállalatot az optimális működési feltételek között irányítsa.

“Ez újfajta munkamegosztást jelent. Ennek persze van számos feltétele, a szerződéseket újra kell írni, mérhetővé kell tenni a vállaltok teljesítményét” – mondta az innovációs és technológiai miniszter, és példaként a közösségi közlekedést említette, ahol ő rendeli meg a szolgáltatást, de az ezt végrehajtó vállalatok – Volán, MÁV – irányítása már a fejlesztési miniszter dolga. A teljesítés számonkérése viszont ismét az innovációs és technológiai miniszter feladata.

– mondta Palkovics Lészló.

A teljes beszélgetést este 6-tól, az InfoRádió Aréna című műsorában hallgathatják meg.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »