Óvadék ellenében elengedték a hidrai erdőtűz okozásával gyanúsított jacht legénységének zömét Görögországban

Óvadék ellenében elengedték a múlt heti hidrai erdőtűz okozásával gyanúsított jacht legénységének zömét Görögországban, csak a hajó kapitánya és elsőtisztje maradt előzetes letartóztatásban a bírósági tárgyalásra várva – jelentette csütörtökön az ANA görög hírügynökség.

Az ügyészség gyanúja szerint a sziget partja mentén horgonyzó jacht fedélzetéről lőtték ki a tűzijátékokat, amelyek miatt pénteken este leégett a turisták körében népszerű sziget egyetlen, 300 ezer négyzetméteres fenyőerdeje.

Az ANA beszámolója szerint a legénység 13 tagjából 11-et engedtek szabadon, de ők sem hagyhatják el Görögországot, és havonta jelentkezniük kell a hatóságoknál.

A jacht 17 kazahsztáni állampolgárságú utasa ellen nem indult semmiféle eljárás, a tűzvész után szabadon elhagyhatták Görögországot, a görög sajtó jelentései szerint még tanúként sem hallgatták ki őket.

Hírdetés

A legénység szerdai meghallgatásán mindannyian tagadták, hogy tűzijátékot lőttek volna fel a parttól 350 méterre horgonyzó luxushajóról.

A fenyőerdő – feltételezetten ember által okozott – leégése miatt a sziget polgármestere a felelősök példás megbüntetését követelte. A hajó vasárnap őrizetbe vett személyzete ellen büntetőeljárást indított a pireuszi ügyészség.

A nyáron száraz és szeles időjárású Görögországban gyakoriak az erdőtüzek, amelyeket azonban olykor szándékosan vagy gondatlanságból okoznak, ezért a hatóságok a közelmúltban megszigorították a büntetéseket, a bírság összege elérheti 200 ezer eurót is.

Szemtanúk azt mondták, hogy 15-20, tűzijátékéhoz hasonló robbanás hangját hallották, mielőtt lángok csaptak fel a hidrai fenyőerdőben.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »