Így dicsérjen meg Kari Geri: méltatta a Főkert főigazgatóját, aki ezután nem sokkal lapátra került

Zakar András, a Főkert főigazgatója szombaton a Facebook-oldalán egy hosszú posztban jelentette be, hogy „egy korszak véget ért”, amiben szó szerint nem írja, hogy kirúgták volna, de erre lehet következtetni abból, hogy azt írja, „őszintén azt gondolom mindent megtettem, hogy zöldebb és élhetőbb Budapestet hoztunk létre. Ezt már nem lehet elvenni. Eddig tartott… a folytatás mással következik” – írja a Telex.

A poszt megjelenése után Zakar András a lap megkeresésére annyit közölt, hogy nem szeretne nyilatkozni, keressék meg a Budapesti Közművek (BKM) Zrt. sajtóosztályát.

Más forrásokból a Telex úgy értesült, hogy Zakar Andrást péntek délelőtt indoklás nélkül, azonnali hatállyal bocsátották el, ami szakmai körökben nagy megrökönyödést keltett.

Zakar András okleveles kertészmérnök négy és fél éve nyílt pályázati úton nyerte el a Főkert vezérigazgatói posztját, majd a Főkert BKM-be olvadásával lett a Budapesti Közművek kertészeti divíziójának (Főkert) főigazgatója. Szorosan együtt dolgozott Bardóczi Sándorral, a Fővárosi Önkormányzat főtájépítészével azon, hogy Budapest zöldebb és élhetőbb legyen, vezetése alatt a Főkert sok szakmai díjat nyert el többek között a Pünkösdfürdő Park ökológiai szemléletű megvalósításáért.

Zakar András nevéhez fűződik például az a zöld újítás, hogy a budapesti parkokból kivonták a totális gyomirtószereket, és ott hagyják a holtfákat a biodiverzitás növelése érdekében, de az ő kezdeményezésére lettek esőkertek, és most már 15 Miyawaki-erdő is a fővárosban.

Zakar élen járt abban is, hogy elterjessze a gyümölcsösöket a parkokban, ahová rovarhoteleket is kihelyeztek, legújabb fejlesztése pedig a holtfasövény volt. A Főkert távozó igazgatójával legutóbb az áprilisi kánikulában készítettük riportot, amikor arról beszélt, hogyan próbál felkészülni a cég a klímaváltozással járó egyre szélsőségesebb időjárási viszonyokra.

Hírdetés

Pénteki elbocsátása azért is pikáns, mert Karácsony Gergely újrázó főpolgármester még szombat délelőtt is a Főkertet dicsérte.

A Telex úgy tudja, hogy Zakar ideiglenes utódja Lipcsei Szabolcs, a Főkert zöldfelület-fenntartási igazgatója lehet, aki megbízott főigazgatóként töltheti be a posztot.

Délben levélben keresték meg a BKM-et és a Fővárosi Önkormányzat sajtóosztályát, akiktől azt kérdezték, hogy valóban kirúgták-e a főigazgatót, ha igen, akkor milyen indokkal és milyen határidővel, továbbá, hogy szakmai problémák merültek-e fel a munkájával kapcsolatban.

Négy órával később, a cikk eredeti megjelenése után a BKM Zrt. sajtóosztálya az alábbi nehezen dekódolható választ küldte:

A főváros zöldfelület-fejlesztési stratégiájának kidolgozása, a szakmai, tudományos koncepciók és programok megalkotása, valamint a Főkert Divízió szakmai felügyelete – ahogyan az elmúlt években –, úgy a továbbiakban is Bardóczi Sándor főtájépítész irányításával zajlik.
Tekintettel arra, hogy a nagyvállalati világban a különböző vezetői szinteken időnként történő változások a normál üzleti gyakorlat részét képezik, a szervezési és ügyviteli irányításban történő változások a hatékonyabb működést szolgálják.
Zakar András úr megbízatása 2024. június 28-án megszűnt. A szakterület vezetését a továbbiakban Lipcsei Szabolcs, a Főkert zöldterület-fenntartási igazgatója, megbízott főigazgatóként látja el.

Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »