Felsőtúri emlékszoba, ahol felelevenedik a község múltja

Felsőtúri emlékszoba, ahol felelevenedik a község múltja

Tájainkon egyre több településen tartják fontosnak elődeink értékeinek megmentését és annak bemutatását. Sorra alapítják a tájházakat, falumúzeumokat, melyek méltó környezetet biztosítanak a begyűjtött helyi értékek és emlékek bemutatásának. Felsőtúron is fontosnak tartják a hagyományápolást és értékmegőrzést.

Jelenleg a kultúrház két szobájában helyezték el a lakosoktól begyűjtött tárgyakat. A gyűjtemény megvalósításának kezdeményezője és gondnoka Varga Mária, aki fontosnak tartja elődeink emlékének őrzését, felelevenítve egyben a mára letűnt néphagyományokat is.

A gyűjtést huzamosabb ideje végzi. Mint mondta, számos esetben az enyészettől mentették meg az egyes értékes tárgyakat, relikviákat. A tárlat felöleli a régi faragott parasztbútorokat, falvédőket, textíliákat, és megjelennek a helyi népviselet darabjai is. Az egyes munkákhoz nélkülözhetetlen kellékek, szakmák segédeszközei szintúgy megtekinthetőek az emlékszobában. A régi könyvek, főleg bibliák, fényképek, kis szakrális jellegű tárgyak sem hiányozhatnak. A bemutatott tárgyak javarészt a 20. század első feléből, illetve az ötvenes-hatvanas évekből származnak.

A gyűjtemény fokozatosan bővül, a tárlatnak sok a látogatója. Mára már számos lakos örömmel adja át az egykori tárgyaikat az értékőrzőnek.

Hírdetés

A település szeretne egy tájházat létrehozni. Azonban a községben napjainkban már nem lelhető fel olyan parasztház, ami megfelelő lenne az intézménynek. Ugyanakkor keresik a lehetőségeket.

Addig is a Palástra vezető főút mentén, szemben a községi hivatallal található kultúrházban megcsodálható a régi Felsőtúr hangulatát idéző tárlat.

A fotók által repüljünk mi is vissza az időben!

A szerző felvételei. 

(Pásztor Péter/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »