Ősszel indulhat az egységes közlekedési jegyek tesztelése

Elkezdődött a Helyközi Közösségi Közlekedési Információs Rendszer kivitelezése, a próbaüzem első üteme már októberben indulhat egy regionális közlekedési központban.

A 2020 nyarára az egész országban működhet az egységes elektronikus jegyrendszer a helyközi közösségi közlekedésben – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium szerdán az MTI-vel.

A projektet a Közlekedéstudományi Intézet és a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. konzorciuma 17,8 milliárd forintból, uniós társfinanszírozással valósítja meg. A fejlesztéssel egy nemzetközi szinten is egyedülálló, integrált, komplex rendszer jön létre Magyarországon, amelynek része a valós idejű, interneten és mobiltelefonon is elérhető utastájékoztatás.

Hírdetés

A helyközi szolgáltatók meglévő rendszereinek és eszközeinek beépítésével létrejön a közösségi közlekedésben egységesen használható elektronikus jegy.

A műszaki feltételek megléte esetén az országos rendszerhez a helyi szolgáltatók is csatlakozhatnak, ezzel háztól házig megvalósul az „egyjegyes” utazás.

Forgalmi zavar és rendkívüli esemény esetén a szolgáltatók felett álló országos forgalomirányító gondoskodik az utasok biztonságos és minél kényelmesebb továbbszállításáról.

Az utazási kedvezmények jogszerű igénybevételének igazolására is alkalmasak lesznek a már használatban lévő elektronikus kártyák, mint például az e-személyi – közölte a tárca.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »