Őry Péter: Jelentés vagy feljelentés?

Őry Péter: Jelentés vagy feljelentés?

A Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériuma árgus szemmel őrködik az államnyelvről szóló törvény betartása fölött, teszi ezt úgy, hogy nem egész egy éve azzal kampányoltak a kartársak, hogy biza, itt most majd mi magyarként kézbe vesszük eme témát.

(…)

A több mint 5144 azt jelenti, hogy egy munkanapon 21 szabálysértésre „derít fényt” az egyébként nem létező nyelvrendőrség. Igaz, „mi mással is foglalkozhatna” a kultúra hivatala, mint hogy a többség nyelvét védje a kisebbségekkel szemben?! (…)

Igaz, a tárca néhányszor jelezte, a „nyelvrendőrök” nem önszántukból, vagy a minisztérium ösztönzésére végzik nemes feladatukat, hanem „lakossági bejelentések” alapján; azért arra kíváncsi lennék, hogy valóban ennyi panasz érkezik-e.

(…)

Az is igaz, hogy néhány hónapja, a megyei kampányban is elhangzott az államtitkári ígéretet, hogy felügyeli a nyelvrendőröket. De utóbb kiderülhet, mennyit ér az adott szó. (…)

A jelentés természetesen nem érinti az érem másik oldalát, amikor cégek, hivatalok, intézmények sértik meg a kisebbségi nyelvhasználati törvényt.

(…)

Az alapkérdés tehát továbbra is az, hogy mikor szűnik meg végre ez a diszkriminatív, az európai joggyakorlattal szembe menő, a többség nyelvét felülrendelő jogszabályozás. (…)

MKP.SKŐry Péter: Jelentés vagy feljelentés?

Nyitókép: archív


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »