Orosz dezinformációs kampányra használták fel a bizottság bizonyítékait

Orosz dezinformációs kampányra használták fel a bizottság bizonyítékait

Trump kampánycsapatának tagjai és az oroszok közötti esetleges összejátszást vizsgáló Mueller-bizottság szerint oroszországi hackerek dezinformációs kampányra használták fel a bizottság bizalmas információit.

A Mueller-bizottság hivatala szerdán egy washingtoni kerületi bíróságon beadványt nyújtott be az üggyel kapcsolatban. Az iratanyag szerint az orosz cég ügyvédjeinek bizalmasan átadott információk közül néhány, nem kényes adatot még tavaly októberben egy Twitter-fiókon nyilvánosságra hoztak és tartalmukat megváltoztatva a Mueller-bizottság lejáratását célzó kampányra használtak fel. A Mueller-bizottság szerint ezeket az adatokat oroszországi hackerek lopták el, de megfigyelők szerint nem kizárható, hogy a Concord szivárogtatta ki őket.     

Hírdetés

A Concord egyike annak a 13 jogi és természetes személynek, akiket az amerikai elnökválasztási folyamatba történt beavatkozással vádol a Mueller-bizottság, de az egyetlen, amely jogi úton reagált a bizottság állításaira, ezért a cég amerikai védőügyvédjeinek hozzáférésük van az üggyel kapcsolatos bizonyítékokhoz.

A Mueller-bizottság szerint az orosz cég internetes kampányával beavatkozott az amerikai választásokba, aláásta a demokratikus folyamatot és segített a republikánus jelöltnek, Donald Trumpnak, hogy legyőzze a demokrata párti elnökjelöltet, Hillary Clintont. A különleges bizottság nyomozói szerint a Concord Management hamis internetes profilokat hozott létre, megosztó üzeneteket tett közzé, és munkatársai az Egyesült Államokba is elutaztak, hogy információkat gyűjtsenek, sőt, amerikainak beállítva magukat politikai nagygyűléseket is szerveztek. 


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »