Orbánék miatt elvennék Magyarország uniós vétójogát

Orbánék miatt elvennék Magyarország uniós vétójogát

Az Európai Unió soros elnöki tisztségét jelenleg betöltő Belgium rendkívüli javaslattal állt elő. A Politico cikke szerint

a belgák arra ösztönzik az unió kormányait, hogy fontolják meg az elnökséget jövő hónapban átvevő Magyarország szavazati jogtól való megfosztását – írja a 24.hu.

A belga külügyminiszter nyilatkozatában úgy fogalmazott,

van egy olyan Európánk, amely nehezen halad előre, és néhány állam – különösen egy állam – egyre inkább blokkoló és vétós hozzáállást tanúsít

– utalt Magyarországra.

Hírdetés

Hadja Lahbib belga külügyminiszter támogatta az EU 7. cikkelyes eljárásának előmozdítását Budapest ellen. A 7. cikkely bevetése szélsőséges lépés, amely egy adott ország szavazati jogának felfüggesztését eredményezheti.

Az Európai Unióról szóló szerződés 7. cikke szerint a Tanács megállapíthatja, hogy egy tagállam esetében fenn áll az EU-s értékek megsértésének egyértelmű kockázata és konkrét ajánlásokat fogalmazhat meg a tagállam számára, hogy megelőzze az alapértékek tényleges megsértését. A cikkelyt a tagállamok egyharmada, vagy az Európai Parlament vagy a Bizottság aktiválhatja.

Ennek kapcsán a belga külügyminiszter azt mondta,

“Úgy vélem, bátornak kell lennünk a döntésekhez: vigyük végig a 7. cikkelyt, amely előírja a vétójog megvonását”

(Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök érkezése Brüsszelben a Nemzeti Konzervatívizmus Konferencia (NatCon) második napján, 2024. április 17-én. MTI/Fischer Zoltán)


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »