Orbán Viktor a konzultációk bajnoka, de nem akar részt venni az európai konzultációban

Orbán Viktor a konzultációk bajnoka, de nem akar részt venni az európai konzultációban

A francia elnök már a választási kampányban megígérte, hogy szorosabb kapcsolatot teremt az európai polgárok és az európai politika között. Ennek egyik első lépése egy uniós szintű konzultáció, amiben mindenki elmondhatja a véleményét a kontinens jövőjéről.

Ehhez kivétel nélkül csatlakozott az összes tagállam, kivéve egyet.

Kitalálja, melyik az?

Magyarország.

Macron a tegnapi EU-csúcs után tartott sajtótájékoztatót, ahol újságírói kérdésre válaszolva elmondta:

„Az egyetlen ország, amelyik nem fog benne részt venni, az Magyarország.”

Majd kis hatásszünet után mosolyogva hozzátette:

„Ez bizonyára meglepi önöket.”

A teremben lévők kuncogással nyugtázták az elnöki viccet.

Itt a videó az esetről, a feliratot az EUrologusnak köszönhetjük, a felvétel az Európai Unió tulajdona.

Miért nem?

Azt nem tudjuk. Mindenesetre érdekes, hogy Orbán Viktor, aki itthon a nemzeti konzultációk híve, európai szinten már nem támogat egy ilyen kezdeményezést, vagy legalábbis nem vesz részt benne. Indokokat egyelőre nem hallottunk.

Lehet, hogy az áprilisi választás miatt hagyja ki

Ez sem valószínű. A Reuters azt írja, hogy Macron április 17-én indítja útjára a konzultációt Strasbourgban. A kezdeményező fél startjele előtt nyilván nekünk sem kellene foglalkozni ezzel, a választás pedig lezajlik április 8-án.

Ráadásul elég tág időkorlátot szabtak meg a folyamathoz. Azt látjuk, hogy itthon milyen gyorsan le tud zavarni a kormány egy konzultációt, ha szeretné. Az európai szintűt októberig kellene befejezni minden államban, hogy a 2019. májusi EP-választáson már felhasználják az eredményeket.

Még csak az sem lehet indok, hogy mekkora kiadást jelentene ez a magyar költségvetésnek, mert online lesz kitölthető.

Az EurActivnak még korábban Michel Herbillon francia Republikánus párti politikus beszélt valamiről, ami a jelenlegi magyar rendszerben már problémás lehet. Léteznie kellene egy olyan, az uniós intézmények által kiválasztott független, köztiszteletben álló személyiségekből álló bizottságnak, ami kiértékeli a beérkezett íveket. A magyar kormány és a független bizottság, valamint a köztiszteletben álló szóösszetételek nem nagyon szerepelnek itthon egy mondatban, kivéve ebben. A konzultáció lezárulta után nyilvános vitákat szerveznének a tagállamokban az uniós kérdésekről.

Ha valaki már most konzultálni szeretne, itt megteheti. 26 témához magyarul is hozzászólhatunk Európai Unió honlapján, köztük olyan kardinális ügyekhez, mint a gazdasági felzárkóztatásra szánt pénzek sorsa 2020 után, vagy a menekültválság kezelése.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »