Olyan szúnyoginvázió fenyeget, amire már évek óta nem volt példa

Olyan szúnyoginvázió fenyeget, amire már évek óta nem volt példa

Nagy esőket nagy vizek követnek. Az elmúlt időszakban lehullott csaknem 70 milliméternyi csapadék jót tett a mezőgazdaságnak, és  – kellemetlen mellékhatásként – kifejezetten kedvez a szúnyogok szaporodásának is. Az utóbbi napokban több olvasónk panasza is eljutott hozzánk és magunk is úgy tapasztaltuk, estefelé már nem lehet kibírni a kertekben, udvarokon, mert nagy rajokban támadnak a vérszívók. 

A településvezetők egyelőre még kivárnak, hátha állambácsinak eszébe jut és megtámogatja a szúnyoggyérítést.

Szándékosan gyérítést írtunk, mivel az irtás ez esetben nem jó kifejezés. A szúnyogot kiirtani ugyanis képtelenség, a legellenállóbb rovarfajok egyike.

Csak az állományt lehet az elviselhetőség szintjére ritkítani.

Lendvay Attila hosszú évek óta foglalkozik szúnyoggyérítéssel a Csallóközben, és mint mondja, nincs semmi új a nap alatt.

A sok eső, a Duna és Morva magas vízállása, a pangó vizek mind-mind szúnyogkeltetők. Az évek óta várakozó lárvák, most mind kikelnek. És ha az idő olyan marad, mint most, viszonylag meleg és nedves, akkor a helyzet csak romlani fog. Ha a csapadéknak lesz utánpótlása, akkor a folyamatos szaporodás biztosított.

A biológiai védekezés nagyon nehézkes, nem igazán alkalmazható nagyobb területeken. Marad a lokális védekezés, ami egy-egy településnek és a közvetlen környékének késő esti „lepermetezését” jelenti. Ez csak pár napra megoldás, míg nincs új szaporulat. Ismételni kell!” – ecseteli a cseppet sem biztató helyzetet.

A szakember elsorolja még, hogy a szúnyogfajták közül nálunk három a legelterjedtebb, de egyre gyakrabban bukkannak fel a veszélyesebb fajok is. Ám még a legártatlanabb szúnyogfajta is álmatlanná teheti az éjszakánkat a zümmögésével, ha beszökik a lakásba, vagy tönkre teheti az esti sütögetést a kertben.

Az utóbbi lassan másfél évben mindennek az ára felment, adódik hát a kérdés, vajon a szúnyoggyérítés többe kerül-e.

„Én azt az elvet vallom, inkább csinálom elfogadhatóbb áron, mert akkor gyakrabban, többször is visszahívnak. De tény és való, hogy ha kifogunk egy nedves nyarat, akkor ezt anyagilag aligha fogják bírni az önkormányzatok.

Hírdetés

Állami segítségre volna szükség. Pár éve a Feketevíz melletti területen gyérítettünk. Duna menti gyerekként hozzá voltam szokva a szúnyoghoz, de amit ott láttam, az még engem is meglepett. Ott akkor az állam állta a szúnyoggyérítés nem csekély költségeit. S még így is maradt belőlük, egészen az első fagyokig”

– tudjuk meg tőle.

Lépéskényszerben

Rengeteg a szúnyog Dercsikán is. A falu polgármestere, Fekete Gábor szerint a közelgő falunap miatt hamarosan lépniük kell valamit. Különben az embereket agyoncsipdesik a vérszívók az ünnepségen.

Olyan hírek jutottak el hozzám, hogy talán kapunk állami támogatást. Jó lenne, mert egyszer nem elég ritkítani. A jövő héten egészen biztosan hívni kell a szúnyogirtókat, mert magam is tapasztalom, hogy esténként már bizony nem nagyon lehet kint szabadban tartózkodni, annyi a szúnyog”

– tájékoztat.

Tavaly nem költöttek gyérítésre, tavalyelőtt viszont igen. Akkor 400-500 euróba került egy-egy esti „permetezés”. Majdnem biztos benne, hogy idén már ennél mélyebbre kell a bukszába nyúlni a szolgáltatásért. Mert az égvilágon mindennek felment azóta az ára.

Több tízezer eurót, de honnan?

„Ha ez így megy tovább, nem bírunk majd a szúnyoginvázióval. Arra várunk, kapunk-e állami támogatást, mert ezt önerőből egy ekkora településen és környékén, mint Bős, biztos nem fogjuk bírni” – mondja el megkeresésünkre Fenes Iván, a Duna közvetlen közelében fekvő város polgármestere. A lakosok már most panaszkodnak, hogy kibírhatatlan a helyzet.

Nem titkolja, ennyire pénzigényes időkben, amikor az önkormányzatoknak a számlák befizetése is komoly fejtörést okoz, a szúnyoggyérítés már luxuskiadásnak számít. Ezt pedig nem engedhetik meg maguknak a kizsigerelt önkormányzatok.

Sok szúnyogot „termel” a vízerőmű is, jó lenne, ha a számuk csökkentése, nem a mi nyakunkba szakadna. Egyelőre kivárunk, de legvégső esetben muszáj lesz hívnunk a szúnyogyérítőket. Esetünkben több tízezer eurós kiadásról van szó, kisebb falvaknál is jó pár ezerbe kerül, amit szerintem a legtöbb önkormányzat mostanság egyáltalán nem engedhet meg magának”

– konstatálja.

A szúnyoginvázió megállításának legtermészetesebb és legolcsóbb módszere az lenne, ha meleg és száraz idő köszöntene be. Ez viszont a mezőgazdaság számára nem volna kívánatos.

A középtávú meteorológiai előrejelzéseket nézve az látszik, hogy égi áldásban a következő időszakban is lesz részünk. A helyzet „szúnyogfronton” tehát fokozódni fog. Jobb híján próbálkozzunk védekezni a vérszívók ellen úgy, ahogy tudunk. Szúnyoghálókkal, testünkre fújt szúnyogriasztóval, illóolajokkal, füstöléssel és ne járjuk az erdőt. Apropó, az utóbbi napok egyik legkeresettebb árucikke éppen a szúnyogriasztó lett…


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »