Olasz oknyomozó újságíró: Troškovát Vadala mutatta be Robert Ficónak

Olasz oknyomozó újságíró: Troškovát Vadala mutatta be Robert Ficónak

Az olasz oknyomozó újságíró szerint Vadalánál más esettel kapcsolatban tartottak razziát, nem a Kuciak–Kušnírová-gyilkosság miatt.

Mária Troškovát maga az olasz gyökerekkel származó vállalkozó, Anotnino Vadala mutatta be Robert Fico kormányfőnek – állítja a Lidové novinynek adott interjújában Antonino Papaleo olasz oknyomozó újságíró, aki a délolasz ’Ndrangheta maffiaklán tevékenységei után kutat.

A Lidové noviny írása szerint Papaleo az elmúlt években részt vett a csehországi és a szlovákiai bűnöző csoportok leleplezésében.

– mondta Papaleo.

A razziát már korábban előkészítették

Az olasz oknyomozó mindemellett azt is elmondta, hogy a rendőrség négy nappal azután, hogy Ján Kuciak újságírót és menyasszonyát, Martina Kušnírovát meggyilkolták, Vadalát egy más eset miatt tartóztatták le.

– vélekedik Papaleo.

Magáról Antonino Vadaláról azt állítja, hogy Givoanni „cappiddazzu“ Vadala fia, aki Domenico „Micu U lupu“ Vadala unokaöccse. Az olasz újságíró szerint a kalábriai klán egyik történelmi személyiségéről és híres maffiavezéréről van szó.

Magáról a ’Ndranghetáról azt mondja, hogy az összes olasz maffiaklán közül ez a legkozmopolitább, s főként a nemzetközi kábítószer biznisz és a fegyvervásárlás terén aktívak.

A fegyvereik közé olyan gépfegyverek és RPG-k tartoznak (kézi páncéltörő gránátvető), amelyekkel egy páncélozott autót is könnyen el lehet találni. A kalábriai találkozók ezért gyakran vérontással végződnek, melyet a helyi nyelven faidának neveznek” – kommentálja az újságíró.

Papaleo szerint a ’Ndranghetának sikerült beférkőznie a német gazdaságba, de erős befolyása van a közép- és kelet-európai országokban is. Az olasz újságíró azt is megjegyzi, hogy a ’Ndrangheta kerüli a nyilvánosságot, ezért számukra olyan helyeken előnyös vállalkozni, ahol könnyen elbújhatnak a kíváncsi szemek elől.

Lidovky.cz/Aktuality.sk/Körkép.sk

Nyitókép: novinky.cz


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »