Ódor Lajos személye hozzájárulhat a szlovák-magyar viszony javulásához

Ódor Lajos személye hozzájárulhat a szlovák-magyar viszony javulásához

Stabilitást hozhat a magyar nemzetiségű kormányfő Szlovákiában. Ódor Lajos kinevezése jól mutatja, hogy a felvidéki magyarság körében is vannak olyan szakemberek, akik bárhol megállják a helyüket − fogalmazott lapunknak adott interjújában Forró Krisztián. A szlovákiai magyar Szövetség párt elnökét arról kérdeztük, milyen hatással lehet a felvidéki magyar közösségekre és a szlovák−magyar kapcsolatokra, hogy az országnak magyar nemzetiségű kormányfője lesz, valamint hogy hogyan készül a párt a szeptemberi előre hozott választásokra.

− Zuzana Caputová köztársasági elnök Szlovákia történelme során először hivatalnokkormány kinevezésére készül, ugyanakkor a parlamenti pártok többsége nem támogatja az ötletet. Mi a Szövetség álláspontja a kérdésben?

− Már szeptemberben kijelentettük, hogy Szlovákiában előre hozott választásra van szükség. Ismét a polgárok kezébe kell adni a jogot, hogy ők döntsenek az ország sorsáról. A jelenlegi káosz senkinek sem jó.

Minél tovább húzódik, annál nagyobb károkat okoz az országnak.

Mi most is azt mondjuk, hogy az előre hozott választásokat minél előbb meg kellene tartani, bár látjuk, hogy ennek már egyre kisebb az esélye.

− Ódor Lajos személyében egy elismert közgazdászt neveznének ki a kormány élére, aki nem utolsósorban magyar nemzetiségű. Mit jelent ez a szlovákiai magyar közösségnek?

− Ez is azt mutatja, hogy a felvidéki magyarság körében is vannak olyan szakemberek, akik bárhol megállják a helyüket.

Meggyőződésem, hogy az sem véletlen, hogy a Szövetség elődpártjainak programjai szakmai szempontból is mindig a legjobbak közé tartoztak.

− Az elmúlt hónapokban − főként Rastislav Kácer külügyminiszter botrányos kijelentései miatt − feszültté vált a szlovák–magyar viszony. Ön szerint hozhat ebben enyhülést az Ódor Lajos vezette kabinet?

Hírdetés

− Minden illetékesnek azon kell dolgoznia, hogy a kapcsolat a szomszédos országokkal minél jobb legyen. Én bízom benne, hogy Ódor Lajos személye is hozzá fog járulni ahhoz, hogy a Szlovákia és Magyarország közötti viszony a lehető legjobb legyen.

− Mik a legégetőbb problémák, amelyekkel az új hivatalnokkormánynak szembe kell néznie?

− Tekintettel arra, hogy mekkora káosz uralkodik az országban, az új kormány legfontosabb feladata az lesz, hogy stabilizálja a helyzetet.

Elő kell készítenie az uniós források lehívásának lehetőségét, és természetesen a költségvetést is meg kell tervezni, hiszen ha az új kormányt megválasztják, ez lesz az egyik legfontosabb kérdés az ország jövőjében.

− Szeptemberben előre hozott választásokat tartanak az országban. Hogyan készül erre a Szövetség, hogyan látja a párt esélyeit? Elérhetnek olyan sikereket, mint a tavalyi helyhatósági választásokon?

− Jelen pillanatban a választási programon dolgozunk. Ennek a három fő pillére a családtámogatási program, ezen belül a nyugdíjasok segítése. A következő létfontosságú terület a kis- és középvállalkozások, ahol a mezőgazdászok kapnak majd kiemelt helyet. A harmadik helyen pedig a környezetvédelmi problémák megoldása szerepel. Említhetnénk a vereknyei szeméttelepet, a Sajó ügyét, de folytathatnám, hiszen az utóbbi három évben ezen a téren számtalan probléma merült fel.

Biztos vagyok benne, hogy ha együttesen, közösen fogunk fellépni, akkor az októberi sikereket most szeptemberben is meg tudjuk ismételni, és közösségünknek újra lesz egy erős felvidéki érdekképviselete.

Forrás: Magyar Nemzet

Borítókép: Magyar Nemzet

The post Ódor Lajos személye hozzájárulhat a szlovák-magyar viszony javulásához appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »