Több mint 1320 iskola kapott bombafenyegetést kedden. A szakértő szerint a biztonsági rendszert akarták túlterhelni az elkövetők

Több mint 1320 iskola kapott bombafenyegetést kedden. A szakértő szerint a biztonsági rendszert akarták túlterhelni az elkövetők

Kedden több mint 1500 helyszínen volt bombariadó, zömében alap- és középiskolákról volt szó – 1300 esetben. Az anonim fenyegető e-mail orosz címről érkezett, és az állt benne, hogy a címzettek épületeiben bombát helyezett el.

A beckói alapiskola igazgatója a Pravda szlovák napilapnak nyilatkozva azt mondta, hogy minden jel szerint valakik feltörték az iskolák címlistáját, és nyilvánvalóan radikálisok műve lehet a dolog.

Az eddigi információk szerint a levél iszlamista felhangot használ, az írója „menekülő barátait” és a „barátai előtt lezárt határokat” emlegeti fel.

A cseh Biztonságos Iskolák Szövetségének elnöke szerint 1323 fenyegető e-mail aligha köthető egyetlen emberhez, valószínűbb, hogy egy számítógépes algoritmus küldte szét a fenyegetéseket.

A rendőrség kedden reggel megerősítette, hogy a fenyegetés kiterjedtsége „extrém” méretű. Pozsony megyében 110, Trencsén megyében 148, Nyitra megyében 232, Nagyszombat megyében 119, Eperjes megyében 176, Kassa megyében 216, Besztercebánya megyében 94, Zsolna megyében pedig 228 iskolában volt bombariadó.

Ezeken kívül 110 pénzintézet és 40 elektrotechnikai üzlet épületéhez is riasztották a rendőröket, ők szintén kaptak fenyegető e-mailt.

„A megszervezett művelet ügyében a Nemzeti Bűnügyi Ügynökség nyomoz, amely terroristatámadás különösen súlyos bűntette kapcsán indított eljárást. Az elkövetőt 20-tól 25 évig terjedő szabadságvesztésre vagy életfogytiglanra ítélhető.”

Hírdetés

közölte a rendőrség. A hatóságok próbálják visszakövetni az e-mail forrását, és külföldi nyomozóhatóságokkal is együttműködnek.

A Pravdának nyilatkozó cseh szakértő szerint az elkövetőnek a biztonsági rendszer destabilizációja volt a célja.

„Mivel a fenyegetés országos volt, szerintem a rendőrség erejét messze meghaladta az helyzet arányos kezelése, például azzal, hogy minden épületet pirotechnikusoknak kellene átnéznie és eldöntenie, hogy a fenyegetés valós-e, hogy az épületekben lehetnek robbanószerkezetek. Ezek olyan fenyegetések voltak, amelyek az egész biztonsági rendszert destabilizálták”

mondta. Hozzátesszük, Trencsén megyében például, ahol közel 150 iskola kapott kedden fenyegetést, egyetlen tűszerzés dolgozik.

A szakértő szerint az iskoláknak minden ilyen fenyegetést komolyan kell venniük, nem szabad alábecsülniük a helyzetet, és jobb, ha a diákokat evakuálják az iskola épületét pedig átvizsgálják. 

A szülők azt javasolja, hogy a gyerekekkel koruknak megfelelően beszéljenek a történtekről. A gyerekek helyzete a koronavírusjárvány után és a szomszédban zajló háború miatt így sem egyszerű.

„Nem hallgatnám el előlük azokat az információkat, amelyekhez úgyis hozzájutnak, miközben lehet, hogy hozzájuk már nagyon eltorzítva érnek el az információk, ami még rémisztőbb lehet számukra”

fogalmazott a szakértő.

Körkép.sk, Pravda.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »