Čaputová Pozsonyban emlékezett meg a második világháború áldozatairól

Čaputová Pozsonyban emlékezett meg a második világháború áldozatairól

Čaputová Pozsonyban emlékezett meg a második világháború áldozatairól Kulcsár Péter2024. 05. 08., sze – 11:19

Zuzana Čaputová köztársasági elnök a pozsonyi Duna-parton elhelyezett emlékműnél, az ismeretlen katona sírjánál emlékezett meg a fasizmus felett aratott győzelem napja alkalmából a második világháború befejezéséről.

Az államfő nem vett részt a Slavínon tartott megemlékezésen, ahol Robert Fico (Smer) miniszterelnök mondott beszédet a kormánykoalíció tagjai előtt.

Čaputová oda helyezte a koszorút, „ahol a csehszlovák hadsereg egyik, a duklai harcokban elesett bátor katonájának földi maradványait hantolták” – írta a közösségi hálón. A köztársasági elnök emlékeztetett arra, hogy Szlovákia területét szovjet, román és csehszlovák csapatok szabadították fel.

Hírdetés

Az amerikaiak, a britek, a franciák, valamint tucatnyi más nemzet – köztük sok ezer bátor, antifasiszta, ellenállást tanúsító, szlovákiai férfi és nő – szintén aktívan szerepet vállaltak Hitler és csatlósai legyőzésében

– tette hozzá.

Čaputová szerint kötelességünk nemcsak megőrizni a jólét, a szabadság és a demokrácia világát, hanem a lehető legjobb állapotban átadni azt utódainknak.

(fb)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »