Fico: Nem segíti a békét, ha félvállról vesszük a háborút

Fico: Nem segíti a békét, ha félvállról vesszük a háborút

Fico: Nem segíti a békét, ha félvállról vesszük a háborút Kulcsár Péter2024. 05. 08., sze – 11:35

Robert Fico (Smer) miniszterelnök a fasizmus felett aratott győzelem napja alkalmából a Slavínon tartott megemlékezésen mondott beszédet.

A kormányfő beszédében a békét és a szeretetet hasonlította össze. „Ha szeretetet akarunk, akkor rendkívül sokat kell belefektetnünk. Néha meg kell küzdenünk érte, ennek során pedig bizonyos szabályokat szükséges követnünk” – mondta.

Hírdetés

Fico szerint nem segíti a békét, ha félvállról vesszük a háborút. „Vegyük csak észre, milyen könnyedséggel beszélünk ma az Ukrajnában zajló háborúról” – emelte ki, holott korábban még azt hangoztatta, Kijevben nem folynak harcok, az ukrán fővárosban normális élet zajlik.

A miniszterelnök hozzátette, csalódott az Európai Unióban, amiért nem tudott béketervvel előállni, egyúttal megismételte, hogy Szlovákia továbbra is négyoldalú külpolitikát fog folytatni. „A világon nem csak a Nyugat létezik: van észak, dél és természetesen kelet is” – közölte.

Robert Fico úgy véli, a fasizmus legyőzését főként a Szovjetunió csapatainak köszönhetjük.

A megemlékezésen az Egyesült Államok és Oroszország nagykövetei is részt vettek, Peter Pellegrini megválasztott köztársasági elnök, valamint Zuzana Čaputová leköszönő államfő sem volt a vendégek között – utóbbi Pozsonyban, az ismeretlen katona sírjánál koszorúzott.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »