Nigériában szabadon engedték az elrabolt diáklányokat

Nigériában szabadon engedték az elrabolt diáklányokat

Február 25-éről 26-ára virradó éjjel rabolták el a 317 diáklányt egy bentlakásos iskolából Nigéria északnyugati részén. Ferenc pápa vasárnap az Úrangyala elimádkozása után felhívást tett közzé kiszabadításukért. A kormány tárgyalt az emberrablókkal, a lányokat március 2-án szabadon engedték.

Bello Matawalle, az érintett Zamfara állam kormányzója elmondta: tárgyaltak az emberrablókkal, de nem fizettek váltságdíjat. Nyilatkozata összhangban van azzal a megállapodással, amelyet a nigériai vezető tisztségviselők hoztak, miszerint nem fedik fel a nyilvánosság előtt az elrabolt emberek kiszabadításának körülményeit, részleteit.

Február 26-án, pénteken terjedt el a hír, hogy 317 diáklányt elraboltak Zamfara államban a jangebei iskolából. Március 2-án 297 lányt szabadítottak ki a fogságból, de minden lány biztonságban van, néhányuknak ugyanis már a támadás közben sikerült elmenekülnie. A Twitteren Matawalle ezt írta: „Csatlakozom minden jóakaratú nigériai ember öröméhez, a lányaink szabadok.”

Ferenc pápa vasárnap délben imádkozott a szabadulásukért. Még azon a vasárnapon elterjedt a hír, hogy kiszabadultak, de a hatóságok cáfolták az információt. Végül kedden adták hírül, hogy jól végződtek a tárgyalások, és közzétették az iszlám szokás szerint kendőt viselő diáklányok fényképét.

Az egyik lány elmondta az Associated Press hírügynökségnek, mi történt az emberrablás éjszakáján. „Éjszaka volt, aludtunk, amikor egyszer csak lövéseket hallottunk. Megállás nélkül lövöldöztek. Felkeltünk az ágyból, és azt mondták nekünk, fussunk, itt vannak a rablók.”

*

Hírdetés

Nigériát egyre mélyebben sújtja a terrorizmus. Március elsején este az Iszlám Államhoz köthető ISWAP (Iszlám Állam nyugat-afrikai szervezete) dzsihadista csoport az ország északkeleti részén kettős támadást indított Dikwa városa ellen, megtámadott egy ENSZ-bázist, ahol mintegy 25 humanitárius munkatárs dolgozik – ők egy bunkerban találtak menedéket –, valamint egy katonai támaszpontot. A humanitárius központot felgyújtották; eddig nem érkezett hír sebesültekről. A negyven kilométerrel távolabb fekvő Marte városából küldtek katonai erősítést, hogy visszaverjék a dzsihadista támadást.

Patrick Alumuku, az abujai érsekség kommunikációs igazgatója elmondta, hogy számos dzsihadista erő működik a térségben: a Boko Haram és a Líbiából, Maliból, Csádból, Nigerből érkező iszlamista csoportok, akik Nigériába mennek, és azt gondolják, mivel muszlim elnöke van az országnak, bármit megtehetnek. Véleménye szerint az ENSZ-központ megtámadása azt jelzi, hogy nemcsak a nigériai kormánynak akarják megmutatni erejüket, hanem a Nemzetközi Közösségnek is, jelezve, hogy bárkit képesek megtámadni.

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Forrás: Avvenire; Vatican News

Fotó: Avvenire

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »