Nem történt törvénysértés, de hibákat vétett a külügy az uniós elnökség rendezvényeivel

Nem történt törvénysértés, de hibákat vétett a külügy az uniós elnökség rendezvényeivel

POZSONY. Az állami Számvevőszék (NKÚ) vette górcső alá a szlovák uniós elnökség nyitókoncertjét és több tucat, mintegy 50 millió eurót felemésztő programját. Bár az ellenőrzés végeredménye szerint törvénysértés nem történt, a számvevőszék elnöke, Karol Mitrík hozzátette, hogy ellenőreik több hibát és nem szokványos eljárást tapasztaltak.

Karol Mitrík, az Állami Számvevőszék (NKÚ) elnöke több ízben is arra figyelmeztetett, hogy a nyilvános közbeszerzésekről szóló törvényt tulajdonképpen azért nem sértették meg, mert a külügyminisztérium élt a kivétel alkalmazásának lehetőségével.

Így aztán a szlovák uniós elnökség több eseménye is utolsó pillanatos közbeszerzések révén valósult meg, méghozzá annak ellenére is, hogy – amint azt Mitrík kiemelte – a szlovák kormány már 2012-től kezdődően tárgyalásokat folytatott a soros európai uniós elnökségről.

A legnagyobb sajtóvisszhangot kapott botrány az Evka ügynökség alkalmazásához fűződik, amely a teljes nyitóünnepség lebonyolításáért volt felelős. „Számos kitételes szerződés kedvezőtlenül befolyásolhatta említett rendezvényre fordított kiadások nagy részét. A folyamat nem volt céltudatos, számos dolog az utolsó pillanatokban készült el” – állapította meg az NKÚ elnöke.

Mitrík szerint a számlák sem voltak minden esetben rendben, s a szükséges dokumentumok sem voltak megtalálhatóak rendeltetésszerű helyükön. Helyette mondhatni szanaszét heverésztek a hivatalnál. Mindeközben a művészekkel kötött szóbeli szerződésektől sem volt mentes az uniós elnökség rendezvénysorozata.

Hírdetés

„A törvény ugyan ezt a szerződési formát ismeri, ám az állammal kötött kontraktusok esetében nagyon szokatlan viszonyrendszerről van szó” – fűzte hozzá az NKÚ hivatalvezetője, źubomír Andrássy.

Az ellenőrök a grafikai szolgáltatásokkal összefüggésben is hibákra bukkantak. „A minisztérium kénytelen lesz modellezni a vonatkozó intézkedéseket, amelyeket aztán a meghatározott időpontig rendelkezésünkre kell bocsátania” – szögezte le Mitrík.

Peter Susko, a külügyi tárca szóvivője az NKÚ vizsgálatának eredményeit véleményezve emlékeztetett, hogy az ellenőrzés még nem fejeződött be teljesen.

„Ugyanakkor örülünk, hogy az NKÚ megállapította, hogy semmilyen törvénysértést nem tapasztalt, amely további jogi lépéseket vonna maga után" – nyilatkozta Susko, hozzátéve, hogy a külügyi tárca az észlelt hibákra is reagálni fog, illetve elfogadja az Állami Számvevőszék megfogalmazta ajánlásokat.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »