Nehéz nyitás: nyolc átkelő működik az átutazók számára a román–magyar határon

Nehéz nyitás: nyolc átkelő működik az átutazók számára a román–magyar határon

Nyolc átkelőt vehetnek igénybe az átutazók a román–magyar határszakaszon, a személy- és a teherforgalom esetében egyaránt – közölte pénteken a román határrendészet országos parancsnoksága.
Az intézmény közleménye szerint a román és a határrendészet illetékesei újfent kielemezték a két ország közötti határforgalmat, különös tekintettel a Romániában és Magyarországon foganatosított járványügyi helyzetre tekintettel. Ennek nyomán abban állapodtak meg, hogy a magyar–román határszakaszon a következő átkelők működnek: Nagylak I és Nagylak II, Tornya-Battonya, Gyula-Gyulavarsánd, Bors-Ártánd, Érmihályfalva-Nyírábrány, Csanálos-Vállaj, Pete-Csengersima.

A határszakasz másik három átkelőjét – Csanád-Kiszombor, Nagyszalonta-Méhkerék, Székelyhíd-Létavértes – kizárólag a határsáv harminc kilométeres körzetében élő, a határ túloldalán dolgozó ingázók használhatják.

Hírdetés

Ezen túlmenően az autóbusszal, mikrobusszal utazók számára Magyarország területén két humanitárius folyosó áll rendelkezésükre, ők a nagylaki és a borsi határátkelőnél léphetik át a határt, mindkét irányba. Ezzel egy időben a határátkelők nem folyamatosan, hanem meghatározott órarend szerint működnek. A személygépkocsival és autóbusszal közlekedők hétköznap reggel 7 és éjjel 1 óra között, míg hétvégén éjjel-nappal átkelhetnek, ugyanakkor a 2,4 tonnánál nagyobb teherautók, valamint a határ menti ingázók bármilyen napszakban használhatják az átkelőket. Az utasokat az úti okmányok ellenőrzésén kívül járványügyi vizsgálatnak, lázmérésnek is alávetik, emellett áttekintik a kitöltött járványügyi nyilatkozatukat is.

A koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős magyarországi operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa pénteken közölte: román-magyar viszonylatban továbbra is biztosított a tranzitforgalom Nyugat-Európából és Nyugat-Európába. A tranzitlehetőségek bővültek azokkal a személyautókkal, autóbuszokkal és kisbuszokkal szállított román állampolgárokkal, akik a Liszt Ferenc repülőtérről utaznak tovább, vagy gépük Magyarországra érkezik és innen indulnak haza. Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, az e célból érkező gépkocsivezetők és utasaik a beutazáskor szintén mentesülnek a hatósági házi karantén alól.

Mint arról beszámoltunk, Marcel Vela román belügyminiszter budapesti tárgyalásait követően, a nagylaki határátkelőnél jelentette ki kedden este, hogy a magyar kollégájával, Pintér Sándorral folytatott megbeszélésén megállapodtak, miszerint a Nyugat-Európából hazatartó román állampolgárok számára öt új átkelőt nyitnak meg szerdán Románia nyugati határszakaszán. Ezek egy része csak csütörtökön nyílt meg, de már aznap kiderült, hogy például a Szatmár megyei (Csanálos-Vállaj, Pete-Csengersima) és a nagyszalontai átkelőt továbbra is csak az ingázók használhatják. Emiatt két határátkelőnél jelentős torlódás alakult ki.

Péntek kora esti helyzetkép szerint Borsnál több mint félórás a várakozási idő, itt nyolc sáv a belépő-, hat a kilépőforgalom számára üzemel. Nagylaknál továbbra is legkevesebb két órát kell várakozni belépéskor: itt hét beléptetősávon és további 9 mobil pontnál zajlik a határellenőrzés.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »