Nahát: több évi riogatás és terror után a szorongás is bekerült a koronavírus tünetei közé

Hiába csökken a koronavírus örökítőanyagának szennyvízben mért koncentrációja, a légzőszervi megbetegedések időszaka legkorábban március végén érhet véget. Rusvai Miklós szerint a jelenlegi járványhullám fő felelőse a koronavírus, amelynek helyét hamarosan az influenzavírus veheti át mint a légzőszervi megbetegedések legfőbb okozója. Az MTA doktora úgy véli, túl későn kezdtük meg az oltási programot, miközben az új variánsok új tüneteket okozva egyre tökéletesebben fertőznek, írja az Index.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) múlt héten közzétett adatai szerint ismét csökkent a koronavírus örökítőanyagának szennyvízben mért koncentrációja. A mintavételi helyszínek felének esetében stagnáló tendencia mutatkozott, de csökkenést észleltek Békéscsabán, Budapest Dél-pesti Szennyvíztisztító Telepének ellátási területén, Debrecenben, Kaposváron, Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsett, Salgótarjánban és Székesfehérváron, emelkedést egyedül Szekszárdon mértek. Az NNGYK adatai szerint a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja három helyszínen a magas, a többi 19 mintavételi helyen az emelkedett tartományba esett.

Rusvai Miklós, az MTA doktora szerint hiába csökkent a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja, a járványnak még nem mondhatunk búcsút. Pontos adatok nincsenek arról, hogy a jelenlegi járvány időszakában mennyien fertőződtek meg koronavírussal, de csak az elmúlt egy hétben közel 370 ezer ember fordult légzőszervi megbetegedésekkel a háziorvosokhoz.

– A következő hetekben várhatóan nem fog tovább növekedni a koronavírus-fertőzöttek száma. A 370 ezer emberből közel 40 ezren influenzaszerű tünetekkel fordultak orvoshoz. A levett minták 70 százaléka SARS-CoV-2-vírusnak bizonyult, 20 százaléka pedig influenzavírusnak. A jelenlegi járvány kirobbanásáért és fenntartásáért elsősorban a koronavírus tehető felelőssé, annak ellenére, hogy a friss adatok csökkenést mutatnak, miközben nem szabad elfelejteni, hogy az értékek még mindig magasak. A szennyvízben mért adatok elsősorban előrejelzésre adnak lehetőséget. A koronavírus által okozott fertőzések száma csökkenni fog, az influenzavírus miatti megbetegedések száma pedig nőni. Az elmúlt négy hét adatai is azt mutatják, hogy nő az influenzavírusos megbetegedések száma – mondta Rusvai Miklós, aki szerint nagyon ritka, hogy valaki egyszerre fertőződjön meg koronavírussal és influenzavírussal. Ha mégis megtörténik, akkor sem kell súlyosabb megbetegedéssel számolni.

Szorongás a tünetek között

A jelenlegi koronavírus-járványért egy újabb variáns, a JN.1 tehető felelőssé. Ennek színre lépésével új tünetek is megjelentek, az íz- és szaglásvesztés pedig már nem tartozik a leggyakoribbak közé, miközben tízből egy ember szorongásról számolt be. A brit egészségügyi hatóság múlt év decemberi jelentése szerint az új variánssal összefüggésben a következő tünetek fordulnak elő a leggyakrabban:

  • orrfolyás (31,1 százalék),
  • köhögés (22,9 százalék),
  • Hírdetés

  • fejfájás (20,1 százalék),
  • gyengeség vagy fáradtság (19,6 százalék),
  • izomfájdalom (15,8 százalék),
  • torokfájás (13,2 százalék),
  • alvási problémák (10,8 százalék),
  • aggodalom vagy szorongás (10,5 százalék).
  • Rusvai Miklós szerint már régóta tudható, hogy a koronavírus a központi idegrendszerre is hatást gyakorol.

    – A fertőzés hatására megszaporodnak az agyvelőben található gliasejtek. Ezek a sejtszaporulatok okozhatnak különböző mentális problémákat, köztük szorongást – tette hozzá a szakember. Az MTA doktora szerint a korábbi variánsok esetében az íz- és szaglásvesztésért is részben a gliasejtek elszaporodását tehetjük felelőssé. A tudósok a szaglóközpont sejtjeinek károsodásával párhuzamosan a gliasejtek elszaporodását is megfigyelték.

    „Ez a jelenség most sokkal kiterjedtebb területeken zajlik, ezért lehet, hogy más agyi központok károsodásával is együtt jár a fertőzés. Nem tudni, hogy mennyire általános ez a jelenség, mert egyelőre csak brit adatok és tapasztalatok állnak rendelkezésre” – mondta Rusvai Miklós, aki szerint nem szabad elfelejteni, hogy Magyarországon a népbetegségek közé tartozik a szorongás és a depresszió, ezért is nehéz megmondani, hogy a vírusfertőzésnek vagy egy eleve meglévő mentális betegségnek köszönhetőek-e a szorongásos tünetek. A szakember emlékeztetett arra, hogy a fiatalok körében a korábbi Covid-variánsok a koncentrációs képességek romlását és tanulási zavarokat okoztak.


    Forrás:kuruc.info
    Tovább a cikkre »