Nagy sikere van a Mozgó Mozinak Gömörben

Nagy sikere van a Mozgó Mozinak Gömörben

BÁTKA. Nem először érkezik a magyarországi Mozgó Mozi Gömörbe. A tavalyi évben három alkalommal, az idén már másodjára látogattak a rimaszombati járásba. Az elmúlt héten Rimaszécsen, most pedig a bátkai alapiskola tornaterme alakult át moziteremmé. A Mozgó Mozi mintegy négy éve járja Magyarország városait, településeit, a Felvidékre egy éve visszajáró vendégek.

"Körülbelül egy éve járunk a Felvidékre, sokat járunk iskolákba, itt gyerekeknek rajzfilmeket vetítünk, ill. régi magyar filmeket" – árulta el Burus András, a budapesti Mozgó Mozi ügyvezetője. "Most van egy nagyon jól felújított film a Pál utcai fiúk, ami igaz, hogy egy régi, 70-es években készült film, viszont most újradigitalizálták, felújították, úgyhogy abszolút alkalmas a mozis vetítésre. Rajzfilmekből a jogok függvényében szoktunk új filmeket is hozni, de a régi Pannóniás, a régi magyar rajzfilmeket is nagyon kedvelik itt, a Vukktól, a Vizipókon át a Kockásfülű nyúlig" – tette hozzá.

A Mozgó Mozi a Libertate Polgári Társulás, valamint a magyarországi miniszterelnökség támogatásának köszönhetően valósul meg Felvidék-szerte. Bátkában a délelőtt folyamán a legkisebbeknek a Salamon király kincse c. mesét, a nagyobbaknak a Pál utcai fiúk c. regény film változatát mutatták be.

"Ahogyan a gyerekeket most is megkérdeztem, nagyon kevés volt még igazi moziban, legtöbbször ugye a filmeket, meséket, akármilyen akciókat mindig tv-n keresztül látják, és más a hangulata, a közösségnek a formálója is tulajdonképpen az, hogy ilyen tömegesen nézik ezt a mozit, ilyen nagy hatalmas mozivászonra kivetítve" – véli Molnár Zsuzsa szervező Rimaszombatból.

"A film nagyon tetszett mindenkinek, egy kicsit mást nyújtott mint amit a gyerekek a tv-ben megszokottan néznek, nem egy Disney, nem egy Shrek, egy kommersz mesefilm volt, úgyhogy nagyon-nagyon tetszett a gyerekeknek" – mondta Sebők Csilla, a bátkai alapiskola igazgatója.

Hírdetés

A két gyerekelőadást követően az esti órákban felnőtt mozizásra is sor került, ahol a község, ill. a település környékéről érkeztek a mozirajongók. A Kincsem c. történelmi film igazán nagy sikert aratott Gömörben.

"Nem igazán vagyok filmes ember, tehát ez azt jelenti, hogy nem nagyon szeretem a filmeket végignézni, tényleg jó filmnek kell lenni, hogy lekösse a figyelmemet, és ez a film lekötötte. Nem volt unalmas. Mozgalmas, nagyon jó a történet, nagyon jók a kosztümök a helyszínek. A szentendrei skanzenben játszódik a vásáros jelenet, nekem ez nagyon közel áll a szívemhez és tulajdonképpen még a szereplők is nagyon tetszettek, tehát a főszereplő személye is kimondottan" – mondta el a film vetítése után Gyurán Ágnes.

"Maga a film nagyon tetszett, megmondom őszintém már másodszor láttam, viszont nagyon nagy örömmel jöttem el újra, s úgy érzem az elmúlt tíz év legjobb magyar filmje a Kincsem. Ugye egy valós történetet dolgozott fel egy kicsit romantikus vígjátékká. Bízom benne, hogy az elkövetkező években is sok hasonló minőségű magyar film fog még napvilágot látni" – mondta Cziprusz Zoltán.

A vetítések, közönségtalálkozók több kisvárosban már szinte hagyománnyá váltak, ami már csak azért is fontos, mert ez  szinte az egyetlen módja annak, hogy a mozi nélküli települések lakói is találkozhassanak meghatározó filmesekkel, ill. filmekkel.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »