Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat: Iohannis nem méltó a Nagy Károly-díjra

Megdöbbentő és felháborító, hogy a magyarellenes Klaus Iohannis államelnöknek ítélnék oda az európai egység vagy az európai országok közötti együttműködéséért járó Nagy Károly-díjat – emelte ki sajtótájékoztatóján Benkő Erika, a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat vezetője, aki az Aachen városi Nemzetközi Nagy Károly-díj Alapítvány vezetőségéhez küldött levelében tiltakozik a kitüntetés átadása ellen.

Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat: Iohannis nem méltó a Nagy Károly-díjra

A németországi város önkormányzata minden évben kiosztja a nemzetközi elismerést, azon személyiségeknek, akik kiemelkedő tevékenységet végeznek az európai értékek és a jogállam védelmében. A jogvédelmi szolgálat vezetője döbbenetesnek tartja, hogy egy olyan politikust szándékoznak kitüntetni a Nagy Károly-díjjal, aki pusztán politikai haszonszerzés céljából súlyos állításokat fogalmazott meg egy sérülékeny nemzeti közösség irányába, miközben tudatában volt annak, hogy ez a cselekedet hosszútávon ennek a közösségnek a marginalizálódását eredményezheti, felerősítheti a xenofób támadásokat.

Hírdetés

„Azt gondolom, hogy ezen rangos díj kitüntetettjeinek munkássága kell tükrözze azokat az európai értékeket, amelyek bátorítják a sokszínűséget, a toleranciát és Európában élő nemzetek közti etnikai békét és harmóniát. Ezzel szemben azt látjuk, hogy Klaus Iohannis államelnök minősíthetetlen és hamis nyilatkozata azokat a sötét időket hozta vissza, amelyet az etnikai feszültség szításáról, az etnikai béke lerombolásáról és a közösségek megfélemlítéséről szóltak. Határozottan tiltakozunk az ellen, hogy Románia elnöke kapja idén ezt a díjat, tekintve, hogy ez a durva nacionalista kirohanás, amelyet a magyar közösség, a magyar nyelv és a magyar kultúra ellen intézett április 29-én, a székelyföldi autonómia törvénytervezetének elfogadása kapcsán, nyomot hagyott a román-magyar kapcsolatokon, és évtizedekkel visszavetette a politikai párbeszéd lehetőségét” – fogalmazott Benkő Erika.

A jogvédelmi szolgálat vezetője hozzátette: „Határozottan elítélem az elnök uszító retorikáját, amely nyelvén keresztül egy közösséget bélyegzett meg, miszerint a magyar kisebbség veszélyt jelent az ország nemzetbiztonságára és integritására. Őszintén remélem, hogy nem részesülhet Nagy Károly-díjban egy közösségek ellen uszító politikus, hiszen az európai értékek ennek pontosan az ellenkezőjét jelentik.”

a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat sajtóirodája


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »