Mi, hol, mikor?

Mi, hol, mikor?

Könyvbemutató

Orbán Balázs jogász, politológus, orszá_ggyűlési képviselő, Orbán Viktor miniszterelnök politikai igazgatója. Korábban a Századvég Alapítvány kutatási igazgatója és a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára volt. A Mathias Corvinus Collegium Alapítvány kuratóriumának, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Tanácsadó Testületének az elnöke, továbbá a Magyar Külügyi Intézet munkájának kormányzati felügyeletét is ellátja. Az eseményen a szerzővel Farcádi Botond, lapunk főszerkesztője beszélget. Részvételi szándékot az alábbi űrlap kitöltésével kell jelezni: feliratkozas.mcc.ro/sepsiszentgyorgy-orban-balazs. * Sepsiszentgyörgyön a Székelyföldi Vadászati Közgyűjtemény épületében, a Bedő Albert-teremben kerül sor január 13-án, szombaton 15 órakor az Élő fáklyák a szovjet blokkban. A politikai indíttatású öngyújtogatások esetei az 1966–1989-es években című könyv bemutatójára. A szerző Petr Blažek, a prágai Totalitárius Rendszereket Tanulmányozó Intézet történésze. A könyvet Helliana Ianculescu fordította román nyelvre és 2023-ban jelent meg a Memoria Kulturális Alapítvány Kiadó gondozásában, Cosmin Budeancă, a Memoria folyóirat főszerkesztőjének szerkesztésében. A könyvbemutatón és az ezt követő beszélgetésen részt vesz Petr Blažek író és Cosmin Budeancă szerkesztő, Benkő Levente, Nicolae Pepene és Alexandru Groza történészek, valamint Török József, a Kovászna Megyei Volt Politikai Foglyok Szövetségének elnöke.

Kibeszélő Vincze Loránttal Kibeszélő – Szólj bele az EU-ba! címmel Vincze Loránt, az RMDSZ európai parlamenti képviselője olyan rendezvénysorozatot szervez, amelynek célja, hogy meghallgassa a véleményeket, panaszokat, kérdéseket az Európai Unióval és döntéseivel kapcsolatban, és lehetőség szerint válaszoljon ezekre a felvetésekre. Marosvásárhely, Csíkszereda, Székelyudvarhely és Kolozsvár után a rendezvénysorozat januárban Háromszéken folytatódik. Ma 17 órától a kézdivásárhelyi Pajta by Jazzben Bokor Tibor, Kézdivásárhely polgármestere lesz az EP-képviselő beszélgetőtársa.

Megemlékezés Az Erdélyi Vitézi Rend ma 16 órakor a sepsiszentgyörgyi Hősök temetőjében rövid megemlékezést tart a doni tragédia 81. évfordulója alkalmából. Imát mond v. Bucsi Zsolt Tamás vártemplomi lelkész. Minden rendtársat és érdeklődőt szeretettel elvárnak.

Színház TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi színház ma  és 13-án, szombaton 19 órától a nagyteremben (színpadra épített nézőtér) Pintér Béla – Darvas Benedek: Gyévuska című darabját játssza Hegymegi Máté rendezésében; korhatár: 14+, időtartam: 1 óra 30 perc (szünet nélkül). M STUDIO. A sepsiszentgyörgyi mozgásszínház 14-én, vasárnap 19 órától a Háromszék Táncstúdióban A lecke című előadását játssza. Rendező-koreográfus: Arcadie Rusu; időtartam: 60 perc (szünet nélkül). JEGYEK a sepsiszentgyörgyi színház és az M Studio elő­adásaira a központi jegyirodában, illetve a biletmaster.ro honlapon válthatók.

Hírdetés

Hitvilág ÖNSEGÍTŐ CSOPORT. Január 13-án, szombaton 10.30–12 óráig Kurta Fruzsina pszichológus a sepsiszentgyörgyi unitárius egyház melléképületében az Elengedéseink nevű önleltáros nyitott csoportba várja az érdeklődőket. MÁRIA-KÖSZÖNTŐ. Minden hónap 13-án Mária-köszöntőt tartanak Mikóújfaluban a katolikus templomban. A téli időszámítás idején a liturgia 17 órakor kezdődik. * Január 13-án, szombaton szentség­imádás/virrasztás lesz az esti, 18 órától kezdődő szentmise után a sepsiszentgyörgyi Szent József-plébánia kápolnájában. A VALLÁSSZABADSÁG NAPJA. Január 13-án, szombaton 18 órától ünnepi istentiszteletet tartanak a sepsiszentgyörgyi unitárius templomban.

Mozi SEPSISZENTGYÖRGY. A Művész mozi hétvégi műsorán: ma 16.15-től Katicabogár és Fekete Macska kalandjai, 18.15-től Vadászidény, 20.30-tól A mi kocsmánk; szombaton: 11 órától Katicabogár és Fekete Macska kalandjai, 11.15-től Hókirálynő és a Hercegnő, 15.45-től Kacsalábon, 16.15-től Wonka, 17.30-tól Napóleon; vasárnap: 11 órától Kacsalábon, 11.15-től Az első igazi karácsony, 16 órától A fiú és a szürke gém, 18.15-től Aquaman és az elveszett királyság, 18.30-tól Ferrari, 20.30-tól Négy nővér, 21 órától  Vadászidény. * Román Filmnapok: ma 18 órától Boss (dráma), 20.15-től Nagyszeben; szombaton 20.15-től Álom (vígjáték); vasárnap 17 órától A királylány kastélya (dráma). KÉZDIVÁSÁRHELY. Magyar romantikus vígjátékkal indul a Vigadó mozi idei műsora: ma 19 órától Szeleczki Rozália Cicaverzum című filmjét vetítik a Vigadó Művelődési Központ nagytermében. A 91 perces film román felirattal látható, jegyár: 10 lej, jegyfoglalás a 0730 600 279-es telefonszámon.

Kezdődik a síszezon Sugásfürdőn Sepsiszentgyörgy Önkormányzata és a Sepsi ReKreatív tájékoztatja a lakókat, hogy január 13-án, szombaton megnyit a kis sípálya Sugásfürdőn. Hétfőtől csütörtökig 15–20, pénteken 15–21, szombaton és vasárnap 9–21 óráig várják a téli sportok kedvelőit. A jegy­árak nem változnak: 12 lej a standard jegy egy felvonásra, 6 lej érvényes Sepsi Carddal, 3 lej nagycsaládos kártyával. Az 5–18 év közötti gyermekeknek és a 60 év feletti személyeknek egy felvonás 9 lejbe kerül, érvényes Sepsi Carddal 5 lej, nagycsaládos kártyával 3 lej. A kis sípálya 250 méter hosszú, szintkülönbsége 65 méter, közepes nehézségi fokozatú, tányéros felvonóval és éjszakai világítással van felszerelve. A parkolóhelyek száma az üdülőtelepen korlátozott, a torlódás elkerülése végett sorompót szereltek fel Sugásfürdő bejáratánál (a minigolf­pálya közelében), amely automatikusan rögzíti az autók rendszámát. A parkolási díj az üdülőtelepen 3 lej/óra, és csak bankkártyával lehet fizetni. A Borvíz utcai, egykori jegyszedő faháznál felszerelt digitális kijelző zöld, illetve piros fénnyel mutatja, hogy a járművezetők továbbhajthatnak-e. Ha nem, csak autóbusszal lehet feljutni Sugásfürdőre, miután az autókat a lenti parkolóban hagyják.

Ügyelet GYÓGYSZERTÁR. Sepsiszentgyörgyön mától 20–6 óráig a Gróf Mikó Imre utcai Help­net gyógyszertár teljesít éjszakai szolgálatot (telefon: 0367 802 977). Szombaton és vasárnap napközben a bevásárlóközpontokban működő gyógyszertárakat lehet felkeresni. Kézdivásárhelyen ma Gábor Áron utcai Dr. Max (0752 168 734), hétfőtől a 22-es udvartéri Dona (0372 407 089); Kovásznán szombaton 8–12 óráig a Vipera (0267 342 851), szombaton és hétfőn 9–14 óráig a Farmacom (0267 340 914); Baróton szombaton 9–13 óráig a Szabadság utcai Mária (0729 935 431) gyógyszertár a szolgálatos. FOGÁSZAT. Sepsiszentgyörgyön ma 14–19 és szombaton 9–14 óráig a Sport utca 9/5D alatti Dental Centrum fogászaton telefonos egyeztetés alapján (telefon: 0743 455 556); szombaton és vasárnap 9–12 óráig a Sport utca 3. szám, 1/I/1. alatti Oral Care rendelőben fogadják a sürgősségi eseteket (telefon: 0267 708 465).

Röviden SEPSI TOUR KISVONAT.  Minden szerdán és csütörtökön 10–17 óráig a sepsiszentgyörgyi kisvonat kizárólag előzetes egyeztetés alapján legkevesebb 10, legtöbb 56 fős csoportok számára bérelhető ki. Időpontot foglalni hétköznapokon 9–15 óráig a Vadon Egyesület munkatársánál a 0729 062 856-os telefonszámon lehet. A kisvonat pénteken, szombaton és vasárnap 11, 13 és 15 órakor indul Sugásfürdőre a Kálvin térről, visszafelé pedig 12, 14 és 16 órakor. Ezekre a járatokra bárki felülhet. A vonaton megvásárolható jegyek ára felnőtteknek 12 lej, gyerekeknek és nyugdíjasoknak 6 lej. KEDVEZMÉNY. a Tega Rt. a hulladékelszállítási illeték előre törlesztése esetén egész évre 10 százalékos, hat hónapra pedig 5 százalékos kedvezményt biztosít. Fizetni Sepsiszentgyörgyön az Ág utcai székhelyen, a díjbeszedőknél, a Pago alkalmazásból, az un-doi és a PayPoint fizetőpontoknál, valamint a tega.ro honlapon lehet – ez utóbbihoz regisztráció szükséges (a papíralapú számlákon feltüntetett adatok alapján). Aki valamilyen fizetési nehézségbe ütközik, segítséget kérhet a 0267 310 123-as telefonszámon. LEBONTOTT KARÁCSONYFÁK. A köztisztasági vállalat kéri a sepsiszentgyörgyi tömbházlalókat, hogy a karácsonyfákat a gyűjtőponti kukák mellett helyezzék el, ahonnan a Tega dolgozói elszállítják azokat. Magánházak esetében a hulladékelszállítás napján viszik el a karácsonyfát, az ügyfeleket arra kérik, hogy a hulladékkal együtt tegyék ki a fenyőt is.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »