Mérgek csorognak a Dunába az Óbudai Gázgyárnál

A volt Óbudai Gázgyárnál az alacsony vízállás mellett jól láthatóan szennyezett víz szivárog a talajból a Dunába, ezért a Greenpeace Magyarország októberben mintákat vett a folyó medréből. A mérési eredmények kimutatták: egyes rákkeltőnek minősített szennyezők több százszorosan, más súlyos mérgek több ezerszeresen haladják meg a talajvízre megengedett határértéket.

A volt Óbudai Gázgyár több mint hét évtizedes működése alatt a gáz tisztításának melléktermékeként keletkezett, szerves vegyületeket, cianidot, arzént és egyéb fémeket tartalmazó gázmasszának a gázgyár területén történő illegális elásásával közel 200 ezer tonnányi talajt szennyeztek el. A lerakott veszélyes hulladék már évtizedek óta szennyezi a talajvizet és a talajt, és alacsony vízállás esetén a Dunába ömlik. A helyzet jelenleg olyan súlyos, hogy a gázmassza már a Budapest számára létfontosságú ivóvízbázisokat is veszélyezteti.

A Greenpeace Magyarország ezért a lakosság védelmében a helyszínre vonult, hogy mintákat vegyen a Dunába szivárgó vízből és az alatta lévő Duna-mederből. A mintákat akkreditált laboratóriumban vizsgálták be különböző szerves szennyezőkre és fémekre.

Iratkozz fel a Tudatos Vásárló Tesztek Hírlevélre, hogy azonnal értesülj az újonnan megjelenő termék- és szolgáltatástesztekről.* indicates requiredEmail Address *   (function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]=’EMAIL’;ftypes[0]=’email’; /* * Translated default messages for the $ validation plugin. * Locale: HU */$.extend($.validator.messages, {required: “Kötelező megadni.”,maxlength: $.validator.format(“Legfeljebb {0} karakter hosszú legyen.”),minlength: $.validator.format(“Legalább {0} karakter hosszú legyen.”),rangelength: $.validator.format(“Legalább {0} és legfeljebb {1} karakter hosszú legyen.”),email: “Érvényes e-mail címnek kell lennie.”,url: “Érvényes URL-nek kell lennie.”,date: “Dátumnak kell lennie.”,number: “Számnak kell lennie.”,digits: “Csak számjegyek lehetnek.”,equalTo: “Meg kell egyeznie a két értéknek.”,range: $.validator.format(“{0} és {1} közé kell esnie.”),max: $.validator.format(“Nem lehet nagyobb, mint {0}.”),min: $.validator.format(“Nem lehet kisebb, mint {0}.”),creditcard: “Érvényes hitelkártyaszámnak kell lennie.”});}(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);

Már a korábbi mérések is jelentős határérték-túllépést mutattak több szennyező anyag esetén is, ám a jelenlegi mérés rendkívül magas szennyezést mutatott a rákkeltő naftalinokból, valamint a mérgező policiklusos aromás szénhidrogénekből (PAH) és a rákkeltő benzolból.

Egészségkárosító naftalinok: a két, naftalinokra vizsgált mintából az egyikben 75, míg a másikban 400 µg/l (mikrogramm/liter) feletti volt a naftalinok koncentrációja. Ez nagyon jelentősen túllépi a talajvízre megengedett határértékeket, melyek talajvízre literenként 2 µg-ot, a felszíni vizekre literenként évi 2,4 µg-ot engednek meg. A naftalin „valószínűleg emberi rákkeltő” besorolású.
 Mérgező PAH-ok: teljes koncentrációjuk 157, illetve 238 µg volt literenként, míg a talajvizekre megengedett határérték 2 µg. Egyes PAH-ok esetében még jelentősebb volt a határérték-túllépés. Az acenaftén koncentrációja több mint 3000-szeresen haladta meg a talajvízre megadott értéket.
 Rákkeltő benzol: 66,7 µg/l volt a legmagasabb mért koncentráció, míg a talajvizekre megadott határérték 1 µg.
 Idegrendszerre káros xilolok: a legmagasabb mért érték 262 µg/l volt, míg a talajvízre megadott határérték 20 µg/l.
 Rákkeltő arzén: az egyik mintában 57,7 µg/l volt a szintén rákkeltő arzén koncentrációja, mely ugyancsak többszörösen lépi túl a talajvízre megadott 10 µg/l-t és a felszíni vizekre megengedett 20 µg/l-t.

Az ilyen anyagok felszíni vizekbe jutását eleve minden áron meg kell akadályozni az uniós szabályozás és a vonatkozó magyar jogszabály szerint is.

Simon Gergely, a Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője szerint „teljes mértékben elfogadhatatlan, hogy ilyen mértékű szennyezés éri a Dunát. A kármentesítést sok éve meg kellett volna kezdenie az NKM Földgázszolgáltatónak (volt Fővárosi Gázműveknek).” A szervezet azonnali intézkedést vár a hatóságoktól, és felszólítja az illetékes szerveket: sürgősen hozzák nyilvánosságra a kármentesítési terveket, ütemezéssel, határidőkkel, és a szennyezők felelősségre vonásával.

A Duna súlyos szennyezését bizonyító mérési eredményekről a Greenpeace bejelentést tesz a területileg illetékes kormányhivatalnak és a vízügyi hatóságnak, kéri ezen szervek mielőbbi intézkedését a szennyezés megszüntetése érdekében, valamint tájékoztatta a Fővárosi Vízműveket, valamint a kerületi önkormányzatot is a vízpart és a vízbázis szennyeződéséről.

Cikkünk a Greenpeace Magyarország sajtóanyagából készült.Képek: GreenpeaceHa te is egy vagy a több mint egymillió olvasónkból, támogasd a www.tudatosvasarlo.hu fejlesztését.Így tudsz hozzájárulni Te is, hogy összegyűljön a 3.000.000 forint 2018. december végéig.
 Rendszeres havi 1.000 Ft adomány   

 

Rendszeres havi 2.000 Ft adomány   

 

Hírdetés

Rendszeres havi 5.000 Ft adomány   

 

Rendszeres havi 10.000FT adomány   

 

Egyszeri 5000 forint – kevesebb mint két mozijegy ára, de nekünk fontos segítség.    

 

Bármennyit adhatsz, minden apró vagy hatalmas hozzájárulás számít.   

 

Ha banki átutalással támogatnál:

Számlavezető: Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete

Bank neve:    Magnet Bank

Számlaszám:    16200106-00108490-00000000

IBAN szám: HU40 1620 0106 0010  8490 0000 0000

Swift: HBWEHUHB

Köszönjük a támogatást! Az eddig összegyűlt összegről és a gyűjtés állásáról itt találsz további információkat.

 

 

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; }/* Add your own MailChimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */


Forrás:tudatosvasarlo.hu
Tovább a cikkre »