Mentik a Teleki-örökséget: jól haladnak a paszmosi kastély felújítási munkálatai

Mentik a Teleki-örökséget: jól haladnak a paszmosi kastély felújítási munkálatai

Kívül és belül egyaránt jó ütemben halad a paszmosi Teleki-kastély eredeti állapotába történő helyreállítása – közölte Radu Moldovan Beszterce-Naszód megyei tanácselnök. A megyei elöljáró a kamlódi kastélyt is megmentené az enyészettől.
Felújítása után Beszterce-Naszód megye egyik fő látványosságává válhat a paszmosi Teleki-kastély – véli Radu Moldovan megyei tanácselnök, aki nemrég számolt be a megyei önkormányzat tulajdonában lévő nemesi rezidencia restaurálási munkálatairól.

– fogalmazott a tanácselnök, aki elődeitől eltérően szívén viseli a zömében románok lakta megye magyar és szász épített örökségének sorsát.

Hírdetés

Mondandóját alátámasztandó, a megyei elöljáró videót is megosztott Facebook-oldalán, melyben a tavaly elkezdődött felújítási munkálatok menetéről tájékoztat. Ebből kiderül, hogy a munkálatok első szakaszában a leromlott állagú épületegyüttes falait, boltozatait és tetőszerkezetét erősítették meg a szakemberek. Aláfalazásra is szükség volt helyenként, de szigetelési munkálatokat is végeztek az 1736-ban épült ingatlanon, illetve az évszázados falakba beszűrődött nedvesség eltávolításán is dolgoztak.

A tájékoztatás szerint a külső és a belső munkákkal egyaránt jól haladtak, és külön öröm, hogy az egyik teremben a vakolat alatt megtalálták a Teleki család épen megmaradt címerét – ezt egyébként 1409-ben Luxemburgi Zsigmond magyar királytól kapta a nemesi família.

A Nagysajó községhez tartozó Paszmos kastélyának felújítására 2017-ben nyert uniós támogatást a megyei önkormányzat, mely a kétszázalékos önrészt biztosította a közel 5 millió eurós, azaz 21,780 ezer lejes beruházáshoz. A 2021 végéig tartó felújítási és restaurálási munkálatok után a műemlék kulturális központként működik majd.


Forrás:kronikaonline.ro
Tovább a cikkre »