Megújuló zselízi és lévai műemlékek

Megújuló zselízi és lévai műemlékek

A közeljövőben – egyrészt a Nyitra Megyei Önkormányzatnak, másrészt az Unilever nevű vállalatnak köszönhetően – a Lévai régió több műemléke is megszépülhet.

Hírportálunkon is beszámoltunk a Nyitra Megyei Önkormányzat július 6-i képviselő-testületi üléséről. Itt született döntés arról, hogy a megye anyagilag is támogatja a déli járásaiban található műemlékek felújítását. A százdi Szent Miklós-templomon, az ipolysági történelmi vármegyeházán, az alsópéli Szent Mária-emlékoszlopon, a vámosladányi vízimalmon kívül támogatást szavaztak meg a zselízi római katolikus egyházközség számára is, amely a 4 ezer eurós pénzösszegből az Esterházy-kriptát újíthatja majd fel.

A helyi Esterházy-kastélyhoz hasonlóan éveken át rossz állapotban levő mauzóleum tetőszerkezete a Nyitrai Főegyházmegye 5 ezer eurós támogatásával 2015-ben megújult, ettől függetlenül manapság is bőven lenne mit javítani rajta; a Nyitra Megyei Önkormányzat támogatásával ez hamarosan meg is történhet.

Hírdetés

Szintén csinosodhat a lévai Szent Orbán-kápolna is, amelynek felújítására a különböző fogyasztási cikkeket gyártó Unilever nevű vállalat jóvoltából kerülhet sor. A pozsonyi székhelyű cég vállalta, hogy az internetes voksolás során legtöbb szavazatot kapó városok egy-egy helyszínét saját költségén újítja meg.

– olvasható a Prágai Magyar Hírlap 1938. június 26-i számában.

Az 1777-ben felszentelt kápolna mellett volt megtalálható az a hatalmas szilfa, ami alatt a történet szerint II. Rákóczi Ferenc is megpihent. Az Unilever internetes szavazásán az egykori szőlőknél található klasszicista műemlékre ezernél is többen voksoltak, így hamarosan kezdetét veheti az építmény renoválása.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »