Megújul a váradi püspöki palota – három szakaszban zajlanak majd az impozáns épület újjávarázsolását célzó munkálatok

Megújul a váradi püspöki palota – három szakaszban zajlanak majd az impozáns épület újjávarázsolását célzó munkálatok

Remélhetőleg három év múlva újra a régi pompájában díszíti a nagyváradi Szent László teret a görögkatolikus püspöki palota, amely augusztus 25-én égett le.
Hétfőn már el is kezdődik a felújítási munkálatok első szakasza az augusztus 25-én leégett nagyváradi görögkatolikus püspöki palotában – közölte tegnap a város önkormányzata.

A munkálatok elkezdését az tette lehetővé, hogy lezárultak a nagyváradi törvényszéki ügyészség által az ügyben indított nyomozás helyszíni vizsgálatai, amelyek eredménye ugyanakkor egyelőre még nem nyilvános.

Hírdetés

Mint arról beszámoltunk, annak érdekében, hogy az önkormányzat részt vehessen az értékes ingatlan felújításában, a püspökség húsz évre ingyenesen a használatába adta az épületet. A felújítási munkálatok három szakaszban zajlanak majd. Az első, hétfőn kezdődő szakaszban elhordják a törmeléket, majd szakértők mérik fel, a palota mely elemei vészelték át olyan állapotban a tűzvészt, hogy fel lehet őket használni a felújítás során, és melyek károsodtak annyira, hogy pótolni kelljen őket. A második szakaszban azokat az állagmegőrzési munkálatokat végzik el, amelyek elsősorban ahhoz szükségesek, hogy az épület ellenálljon az időjárás viszontagságainak. Ennek részeként pótolják a tetőzetet. A harmadik szakasz az épület teljes felújítását jelent, amivel a remények szerint három éven belül végeznek majd.

A felújítást követően a püspökség az épület egyharmadában rendezheti be hivatalait, a fennmaradó részben az önkormányzat kulturális központot alakít ki.

A tulajdonjog ugyanakkor a püspökségé az egész ingatlan fölött, de az önkormányzat ingyenes használatba kapja. A görögkatolikus püspökség szerint szeptember 11-ig 91 ezer lej, 2556 euró, 500 font és 985 dollár gyűlt össze adományként a felújításra. Az önkormányzat alárendeltségébe tartozó Bihar Megyei Műemlékvédő Alapítvány által nyitott számlára eddig 23 379 lej érkezett. Emellett a Bihar megyei önkormányzat is felajánlott százezer lejt.

Mint arról beszámoltunk, az augusztus 25-i tűzvészben a palota tetőzete és első emelete teljesen kiégett. A tüzet a gyanú szerint rövidzárlat okozhatta.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »