Már megint kihalásszák az idegen betolakodókat – akkor miről beszélünk?

Kétszázötvenöt odegen betolakodót mentettek meg a Földközi-tengeren Líbia partjainál hétfőről keddre virradóra – közölte az olasz parti őrség. A Proactive Open Arms nevű nem-kormányzati szervezet hajója 134 embert vett fel egy műanyag csónakról, köztük hét gyereket. A kontinensfoglalókat az SOS Mediterranee civil szervezet hajója vette át és szállította a szicíliai Pozzalo városába.

A földközi-tengeri embercsempészet megakadályozására tavalyelőtt indított Sophia művelet keretében tevékenykedő egy katonai hajó pedig 121 embert mentett meg két csónakról a tengeren.

A La Repubblica olasz napilap szerint részben a rossz téli időjárási körülmények miatt a menekülteket és migránsokat Európába indító embercsempészek csökkentették “tarifájukat”, mintegy 400 euróra vitték le a “helyjegyet” az életveszélyesen agyonzsúfolt gumicsónakokon és más lélekvesztőkön. Megfigyelők szerint az embercsempészek gumicsónakok indítására tértek át, amelyek nem is tudnának Európa partjaiig eljutni.

Szakértők szerint az embercsempészek úgy gondolkodnak, hogy a migránsokkal megrakott csónakoknak csak egy mentőhajóig kell eljutniuk, nem az európai kontinensig.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »