Már csak ez hiányzott! Szlovéniában fertőző betegség terjed az árvíz sújtotta területeken

Már csak ez hiányzott! Szlovéniában fertőző betegség terjed az árvíz sújtotta területeken

A szlovén Országos Közegészségügyi Intézet (NIJZ) fertőző hasmenéses megbetegedéseket regisztrált az árvíz sújtotta észak-szlovéniai Meza folyó völgyében – közölte csütörtökön az STA szlovén hírügynökség.

„Kedd este óta észlelünk megbetegedéseket, és az elkövetkező napokban az esetek számának terjedésére számíthatunk” – erősítette meg a hírt NIJZ az STA-nak.

A megbetegedéseket a Meza folyó mentén fekvő településeken észlelték, valamivel több esetet pedig Crna na Koroskemben, az árvíz középpontjában lévő városban.

A csoportok egyelőre elszigeteltek – írták.

Hírdetés

Pillanatnyilag nem világos, hogy mi okozta a megbetegedéseket, de a lehetséges kockázatok közé tartozik a szennyezett csapvíz és élelmiszer, továbbá a szennyezett törmelékkel való érintkezés, illetve a rossz higiéniai körülmények.

A NIJZ felszólította a helyieket, hogy kövessék a megelőző intézkedéseket, csak palackozott vagy forralt vizet használjanak fogmosáshoz, valamint a zöldségek és a gyümölcsök megtisztításához, zuhanyozás közben pedig ne érje víz az arcot. Továbbá az árvíz után maradt törmeléket csak kesztyűben takarítsák el.

Az árvíz által legsúlyosabban érintett területeken a munkálatok a közúti összeköttetés helyreállítására és az épen maradt hidak állapotának vizsgálatára összpontosulnak. Számos híd súlyosan megrongálódott, vagy teljesen megsemmisült. Sok helységben még nem állt helyre a vízszolgáltatás.

A szlovén parlament szerdai rendkívüli ülésén augusztus 14-ét szolidaritási nappá nyilvánította, hogy akik segíteni szeretnének a helyreállításra irányuló erőfeszítésekben, szabadnapot kaphassanak.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »