Macik a parlamentben és az erdőszélen, faluszélen

Macik a parlamentben és az erdőszélen, faluszélen

Nem tudom, honnan ered a barnamedvével kapcsolatos kettősség, miszerint egyrészt egy játékos, lomha, senkit se bántó, mézimádó mackó (Maci Laci, Vackor mesehősök), másrészt viszont félelmetes fenevad. Mára pedig olyan celebállattá nőtte ki magát, amely gyakori felbukkanásának köszönhetően napi rendszereséggel bekerül a médiák célkeresztjébe.

Az élettér-keresés közben az igencsak elszaporodott medvék egyre gyakrabban kerülnek lakott területekre, emberek közvetlen közelébe. Élelemszerzés közben nem riadnak vissza a velük való találkozásoktól sem. Kamerák által rögzített találkozások, utcán való kergetőzések, kukákban élelmet kereső medvékről számolnak be lépten nyomon a hírek.

Ha csupán a magas és erős kerítésen túlról szemléli őket az ember, mint például a veresegyházi medveparkban, addig nincs olyan nagy baj, de ha séta vagy kirándulás közben, illetve már az utcán is találkozunk velük, közel sem olyan egyszerű a helyzet. Szlovákiában már odáig fajultak a hívatlan medvelátogatások, hogy sok településen nincs is szükség veresegyházi kirándulást szervezni, ha medvét akarnak látni az ottlakók.

Ráadásul idén január 1-jétől már 14 emberi sérüléssel járó medvetámadás történt Szlovákiában, további 31 alkalommal pedig az érintettek ép bőrrel jöttek ki a helyzetből.

Hírdetés

Mintha változna az állatok magatartása és kevésbé félnének az embertől! A medvéket is lelövik, ugye? Ez eddig egyáltalán nem volt olyan biztos! Tény, hogy természetvédelmi, ökológiai szempontból a nagyragadozók jelenléte kulcsfontosságú az adott élőhelyeken.

Már a Holdról is látszik, hogy sok a medve Szlovákiában, és míg korábban határozottan féltek az embertől, elkerülték, menekültek előle, mostanában már bátran látogatnak el lakott területekre. Az állomány gyérítése tilos, tényleg csak különleges esetekben, és kizárólag a veszélyessé vált egyedeket szabad kilőni.

Szlovákiában próbálkoznak a medvék megfékezésével! Jelenleg még az állami szervek eljárása (správne konanie) szükségeltetik a veszélyeztett területen a medvék likvidálására. De mit tegyen a szegény kiránduló, ha szamócaszedéses séta vagy egy egyszerű kirándulás alkalmával a málnásból elébe ugrik egy 250 kilós vadállat?

Mit csináljon? Marad-e ideje eljárást kezdeményezni az állami szerveknél? A medvehelyzet súlyosságára utal, hogy a kormánykoalíció első nekifutásra alkotmánytörvénnyel akarta oldani a problémát. Olyan kivételes esetekre vonatkozott volna, amikor az emberi élet megőrzésének, az ember egészségének társadalmi érdeke prioritást élvezett volna a barnamedvék védettsége felett.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »