Felavatták Romániában a HIMARS rakétarendszerek karbantartási központját

HIMARS rakétarendszerek karbantartására kialakított központot avattak fel csütörtökön Romániában, a bákói Aerostar román hadiipari vállalatnál, a sorozatvetőket gyártó amerikai Lockheed Martin vállalattal kötött megállapodás alapján – közölte a román védelmi minisztérium (MAPN).

A karbantartási központ avatásán jelen lévő Angel Tilvar román védelmi miniszter úgy értékelte: stratégiai jelentőségű előny Románia számára, hogy saját HIMARS rendszereinek karbantartását az országon belül tudja elvégezni, és a térség más, HIMARS rendszerekkel rendelkező országai számára is a javítási és karbantartási szolgáltatásokat tud biztostani.

A tárcavezető szerint a bákói Aerostar révén Románia a Lockheed Martin globális karbantartási hálózatának egyik helyszínévé válik, az ott létesült karbantartási központ pedig Bákó egész térségének gazdasági fellendülését eredményezi, hiszen több mint 2000 magasan képzett alkalmazottnak biztosít munkát.

Hírdetés

Románia 2018-ban fogadott el törvényt arról, hogy három – egyenként 18 rakétatüzérségi eszközből álló – HIMARS típusú, nagy mozgékonyságú sorozatvető-rendszert vásárol az Egyesült Államoktól, a beszerzés – lövedékeket, szenzorokat, kiegészítő műszaki felszereléseket, cserealkatrészeket és kiképzést is magába foglaló – költségvetése másfél milliárd dollárra tehető.

A törvény elfogadásakor a román sajtóban közzétett adatok szerint a sorozatvetőket szinte bárhova el lehet juttatni az azokat szállító teherautók terepjáró képességeinek köszönhetően. A sorozatvetők a román légierő és sok NATO-tagállam által használt Hercules katonai repülőgépekkel légi úton is szállíthatók.

A karbantartási központ felavatásáról szóló közleményében a MAPN arról számolt be, hogy Románia eddig két HIMARS-rendszert vett át (2021-ben és 2023-ban), a harmadikat pedig idén szállítja le a Lockheed Martin.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »