„A kötelező sorkatonaság bevezetése nemzeti döntés” – a nap hírei

„A kötelező sorkatonaság bevezetése nemzeti döntés” – a nap hírei

A születések száma 3,9, a halálozásoké 10 százalékkal csökkent tavaly áprilishoz képest. A kötelező sorkatonaság bevezetése nemzeti döntés – jelentette ki az EU külügyi főképviselője. Jóváhagyták azt az uniós szabályt, amely szerint a gyártóknak és szolgáltatóknak elsősorban javítaniuk kell a meghibásodott termékeket azok cseréje helyett. Az InfoRádió legfontosabb csütörtöki hírei.

A KSH előzetes adatai szerint áprilisban 6139 gyermek született és 9396 ember halt meg. 2023 áprilisához képest a születések száma 3,9, a halálozásoké 10 százalékkal csökkent, míg a házasságkötéseké 6,4 százalékkal nőtt.

A csok pluszt igénylők fele két gyermeknél többet szeretne, az érintett édesanyák fele pedig 30 év alatti, ami demográfiai szempontból biztató – mondta a családokért felelős államtitkár a Kossuth Rádióban. Hornung Ágnes szerint a csok plusz sikere leginkább abban rejlik, hogy a mai hitelpiacon nagyon kedvezményes kölcsönt jelent.

Megerősítette vezető helyét a Fidesz–KDNP az EP-választások előtt a Medián közvélemény-kutatása szerint. A HVG-ben publikált felmérés szerint a választani tudó szavazók körében 1 százalékpontot javult a Fidesz, 46 százalékra, a biztos szavazóknál pedig 3 százalékpontot erősödött, 48 százalékra. A Tisza Párt 5 százalékpontot erősödött a választani tudó szavazók körében, 27 százalékra, a biztos szavazóknál 29 százalékos. A DK–MSZP–Párbeszéd közös listája és a Mi Hazánké 6, a Momentum 5 százalékot kapna a választani tudóktól.

A Várkert Bazárban rendezték az európai parlamenti listavezetők vitáját, amelyet az épület előtt a Tisza párt tüntetése kísér. A 11 meghívott közül a Kétfarkú Kutyapárt listavezetője nem ment el a rendezvényre, helyette humorista képviselte a pártot. Dobrev Klára, a DK, Donáth Anna, a Momentum és Magyar Péter, a Tisza listavezetője is azt mondta, hogy nem számít érdemi vitára. A téren eközben feszültség alakult ki a Tisza párt tüntetői és a pártzászlókkal megjelenő DK-szimpatizánsok között.

Salgótarjánban, majd Jászapátiban kampányolt Orbán Viktor miniszterelnök. A Fidesz elnöke ismét úgy vélte: a választás tétje, hogy az európai országok, az európai emberek világossá tudják-e tenni a vezetők számára, hogy békét akarnak és nem háborút.

Csaknem harmadannyi családtámogatásban részesülnek a magyarok egy főre vetítve, mint az európai uniós átlag – közölte a DK-MSZP-Párbeszéd EP-listavezetője. Dobrev Klára felidézte: Magyarországon az Európa-rekorder infláció miatt a sokszorosára nőttek az élelmiszerárak, a rezsiszámlák, a gyermeknevelés költségei, a családok támogatása viszont mélyen az európai átlag alatt maradt.

A készpénzvédő alaptörvény-módosítás plenáris napirendre tűzését kezdeményezte a Mi Hazánk. Az ellenzéki párt közölte: az unióban rekordnak számító magyar inflációs mutatók miatt szükséges a havi 150 ezer forintos ingyenes készpénzfelvétel összegének emelése is. Támogatják Sulyok Tamás államfői tisztségétől való megfosztását is.

Hajdúszoboszlón létesít campust a Debreceni Egyetem. Az intézmény tájékoztatása szerint a gyógyturizmushoz, termálturizmushoz kötődően az egészségipar teljes gyakorlati képzéseivel megjelenik a fürdővárosban az egyetem.

Hírdetés

Fokozatosan csökken a nem tanuló és nem is dolgozó fiatal felnőttek aránya az Európai Unióban. A 15-29 év közötti magyar fiataloknak csaknem 11 százaléka érintett, míg az uniós átlag 11,2 százalékot tett ki tavaly.

Meghaladta a 75 százalékot a magyarországi földgáztárolók töltöttsége – ismertette az Energiaügyi Minisztérium. Az adatok szerint a hazai arány a negyedik legmagasabb Európában.

Jelentősen csökkent tavaly a Gazprom gáztermelése. Az orosz gázipari cég adatai szerint a kitermelés a 2022-es 412 milliárd köbméterről tavaly 355 milliárd köbméterre esett.

Németország 2025-től eltörli a gázexport díjat, amely drágította a nyugati irányú gázbeszerzést – jelentette be a brüsszeli energiaügyi tanácsülésen a német gazdasági és klímaügyi államtitkár a Financial Times tudósítása szerint. A portfolio által idézett cikk szerint ezzel megkönnyítik a kelet-közép-európai országok, így Magyarország számára az orosz piacról való leválást.

Magasabb vámtarifákat állapított meg az orosz és fehérorosz gabonatermékekre az Európai Unió Tanácsa. Az intézkedés olyan mértékben növeli a gabonafélékre, olajos magvakra és az azokból származó termékekre kivetett vámokat, hogy gyakorlatilag leállítja e termékek uniós behozatalát a két országból.

Komoly viták vitákra számít a NATO prágai külügyminiszteri tanácsülésén a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a brüsszeli uniós tanácskozás után bírálta a NATO főtitkár javaslatát, ami engedélyezné az ukrán haderőnek, hogy Oroszország belső területeit is lőhesse nyugati fegyverekkel.

A német kormány szerint Kijev teljesítette a feltételeket, így elkezdődhetnek a tárgyalások Ukrajna uniós csatlakozásról. Erről az európai és klímaügyekért felelős német államminiszter beszélt a dpa német hírügynökségnek.

A kötelező sorkatonaság bevezetése nemzeti döntés – jelentette ki az EU külügyi főképviselője. A Portfolio beszámolója szerint Josep Borrell hangsúlyozta: az Európai Uniónak nincs lehetősége arra, hogy kötelező sorozást vezessen be, a felvetésnek nincs valóságalapja.

Véglegesen jóváhagyta az Európai Unió Tanácsa azt a jogszabályt, amely szerint a gyártóknak és szolgáltatóknak elsősorban javítaniuk kell a meghibásodott termékeket azok cseréje helyett. A gyártók a jótállási időn túl is kötelesek lesznek megjavítani bizonyos közhasználatú háztartási készülékeket. A tagállamoknak 24 hónapjuk lesz a szabályok átültetésére.

Halálfélelme volt a motorcsónakban a verőcei hajóbaleset túlélőjének. Az olasz férfi az RTL Híradónak úgy nyilatkozott, a szerencsétlenség előtt nem sokkal ismerte meg a hajóbaleset utasait, annak vezetőjét pedig hiába kérték, hogy lassítson.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »