Ma még elmehetnek! Bor, jókedv, barátság – erről szól a Garammenti Nyitott Pincék

Ma még elmehetnek! Bor, jókedv, barátság – erről szól a Garammenti Nyitott Pincék

Kedves kis picefaluban járunk, ódon présházak között Garamkövesden. Különlegessége az itteni pincéknek, hogy egyenesen a hegyoldalba vájták őket, így természetesen lépcsők sincsenek. A vulkanikus talajon jó borok teremnek, a vendégek többsége visszajár a kilenc éve életre hívott rendezvényre.

A helyi borászokat a Szkala polgári társulás fogja össze, akik kiveszik részüket a szervezőmunkából. Geönczeöl Attila elnök, a rendezvény főszervezője elmondta, a nyitott pincék jó alkalmat teremtenek arra, hogy az emberek szétnézzenek az utcácskákban és a pincékben, amelyek a kézműves borászat hagyományainak élő múzeumai, elbeszélgessenek a gazdákkal, kóstoljanak.

– magyarázza a szervező.

Geönczeöl Attila még hozzátette, nehéz az itteni borok zamatát szóban átadni, a kóstolást semmi se pótolhatja. Az errefelé található andezites talaj, jó tartást ad a bornak, ami azt jelenti, sok évig érlelhető lesz. Megmutatja 1882-ben épült pincéjét is, melynek falát pincepenész borítja, ami, mint magyarázta azt jelenti, hogy jó itt a klíma a bor szempontjából.

Színai Tibor pincében a borász lánya Krisztina fogad. Ők Kicsindről jöttek, a pincét csak bérlik a fesztivál idejére. 24 hektáron gazdálkodnak, kézzel művelik a szőlőt és a bort is régi módszerekkel készítik. Van már három aranyérmes és egy Champion boruk.

Benyo Mihály Garamkövesden szőlészkedik, többnyire a saját szőlőjét dolgozza fel. Százéves pincéje most felújítás alatt áll, de sátránál minőségi borokat és jó hangulatot mindig találunk.

Mészáros Henrietta és Csákvári Viktor Muzslán gazdálkodnak, a H&V Pincészet az övék. Boraik a legkevesebb beavatkozással készülnek, mert törekszenek egy egészségesebb, fenntarthatóbb világra. Kínálatukban Nagyapám bora is van.

Hírdetés

Stugel Miklós a régi családi pincében készíti a borait a garamkövesdi szőlőültetvényeiről szüretelt szőlőből. A kék szőlőkből gyakran rosé bor is készül. A pincéje előtti kiülőbe várja a kóstolókat.

Hacskó György pincében kis szünet után újra MILVIN borokat kóstolhatunk, többek közt a Fehér burgundit, ami már nem egy borbírát és borkedvelőt lenyűgözött.

Kormos Károly idén is kinyitotta szépen kiépített öreg KORVIN pincéjét. Bár hobbi-borásznak vallja magát, nem egy értékes díjat vágott már zsebre, az idei regionális versenyek egyikén vitte a Champion díjat.

Čutora Nándor Gyiváról régi tagja a Szkala társulásnak. Eddig, mint támogató ki nem hagyta a Nyitott Pincéket egyik éven sem. Az idén először mutatja itt be borait.

A Moravčík család Itat-Lak pincéje híres autentikus berendezéséről és a jókedvű gazda zenei mutatványairól. Bő választékkal várja a borkedvelőket.

Dorna Ferenc a Hegyfarkon szőlészkedik és sokéves tagja a társulásnak. Kiváló borokkal és ha jó kedve van, trombitazenével várja a hozzá betérőket.

Már tegnap este is az Aranyalma Páros „Igyál, jó barátom!” címmel tartott hangulatos bordalestet, amit ma 19.00 kezdettel folytatnak a Geönczeöl Pince vendégeiként. A gútai Georgina Farm különleges sajtjait hozza ki a rendezvényre, este pedig a Dallamvilág duó szórakoztatja a borkedvelőket a nagyszínpadon 20.00- órától éjfélig.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »