Letette hivatali esküjét Emmerson Mnangagwa zimbabwei elnök

Letette hivatali esküjét Emmerson Mnangagwa zimbabwei elnök

HARARE. Letette hivatali esküjét Emmerson Mnangagwa új zimbabwei elnök pénteken a hararei nemzeti stadionban ünneplõ, több tízezres tömeg elõtt.

A 75 éves Mnangagwát a Zimbabwei Afrikai Nemzeti Unió – Hazafias Front (ZANU-PF) kormánypárt jelölte az államfõi tisztségre azután, hogy Robert Mugabe, az ország elõzõ vezetõje egy katonai puccsot követõen lemondott.   

Mnangagwa november elejéig az ország alelnöke volt, de Mugabe menesztette ebbõl a tisztségébõl; ez vezetett a hadsereg közbelépéséhez.   

Emmerson Mnangagwa Zimbabwe második elnöke, elõdje, a 93 éves Mugabe 37 éven át vezette az országot. Az afrikai állam 1980-ban nyerte el függetlenségét Nagy-Britanniától. Az új államfõ a jövõ évi választásokig látja el az elnöki feladatokat.   

Hírdetés

"Támogatom mindazt, ami segíti, és ellenzem mindazt, ami károsítja Zimbabwét" – ismételte a fogadalom szövegét. "Esküszöm, hogy megvédem és pártolom a zimbabwei nép jogait" – tette hozzá.   

Ezt követõen Constantino Chiwenga tábornok, a katonai puccs vezetõje, és a biztonsági erõk parancsnokai hûséget fogadtak az új elnöknek.   

A beiktatáson Edgar Lungu zambiai elnök, Ian Khama botswanai vezetõ, Filipe Nyusi, Mozambik államfõje, valamint Nickey Iyambo namíbiai alelnök is megjelent. A rendezvényen zimbabwei ellenzéki vezetõk is részt vettek, köztük a Mozgalom a Demokratikus Változásért (MDC) nevû tömörülést vezetõ Morgan Tsvangirai.   

Bár Jacob Zuma dél-afrikai elnök hiányzott a ceremóniáról, gratulált az új zimbabwei államfõnek, és kijelentette: reméli, hogy Mnangagwa sikeresen vezeti majd országát a Mugabe uralmának végét követõ átmeneti idõszakban. Zuma a dél-afrikai fõvárosban, Pretoriában fogadta Joao Lourenco angolai elnököt pénteken, ezért nem tudott részt venni a beiktatási ünnepségen.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »