Kutató: nagyon szoros lesz a cseh elnökválasztás második fordulója

Kutató: nagyon szoros lesz a cseh elnökválasztás második fordulója

BUDAPEST, PRÁGA. Tóth Norbert, az Alapjogokért Központ kutatója szerint nagyon szoros lesz a cseh köztársaságielnök-választás második fordulója, amelyben több párt megpróbál összefogni Miloš Zeman jelenlegi államfő ellen.

Tóth Norbert, aki a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense is, vasárnap az M1 aktuális csatornán azt mondta: a politikai pártok és a kiesett elnökjelöltek nagy része is Jiří Drahošt támogatja, de nem lehet egyszerűen összeadni a szavazatokat, a választók sokrétűbben gondolkodnak. A közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy fej fej mellett van a két jelölt – tette hozzá.

Megjegyezte: bár Miloš Zeman eddig nem volt hajlandó elnökjelölti vitára, legutóbb jelezte, hogy kész leülni vitatkozni Jiří Drahošsal.

Úgy fogalmazott: Miloš Zemant "kellemetlen" politikusnak tartják, ráadásul hivatásos politikus, míg Jiří Drahoš a cseh tudományos akadémia elnöke volt, neki "semleges" imázsa van, nem politizált korábban, ezért hitelesebbnek tűnik. Drahošt nyugatos jelöltnek tartják, Zemant pedig "beskatulyázták oroszbarát, Kína-barát" elnöknek, de ez szerinte leegyszerűsítő, mivel Zeman gondolkodása ennél jóval sokszínűbb.

Andrej Babiš kormányfővel Miloš Zeman tudna jobban együttműködni – mondta Tóth Norbert, hozzátéve: szerinte volt egy háttéralku közöttük, mert az utolsó pillanatban Babiš jelezte, hogy Zemant támogatja, noha korábban voltak vitáik. Szerinte Jiří Drahoš köztársasági elnökként valószínűleg nem adna újabb lehetőséget Babišnak, és ez előrehozott választásokhoz vezetne.

A cseh közvetlen államfőválasztás szombaton véget ért első fordulójában nem sikerült megválasztani az új köztársasági elnököt. A győzelemhez a szavazatok több mint 50 százalékának a megszerzésére lett volna szükség, ez a kilenc jelölt közül senkinek sem sikerült.

Hírdetés

Az összes voks összeszámlálása alapján Miloš Zeman és Jiří Drahoš jutott be a második fordulóba. Zeman mintegy 38,5 százalékot, Drahoš pedig mintegy 26,5 százalékot kapott.

Szakértő: nem befolyásolja a visegrádi együttműködést a cseh elnökválasztás

Nem befolyásolja a visegrádi együttműködés jövőjét a cseh elnökválasztás kimenetele, mivel egyik jelölttől sem várható jelentős változás, Csehországban az államfő egyébként sem tudja érdemben befolyásolni a diplomáciát – mondta Szarka László történész az M1 aktuális csatorna műsorában.

Szarka László szerint a voksoláson a vidéki és a városi szavazatok nem különültek el élesen, de a két jelölt között óriási a különbség. Kiemelte, hogy a második elnöki ciklusáért versengő konzervatív Miloš Zeman "a nép jelöltje" és Andrej Babiš miniszterelnök szövetségese, együttműködésük a következő hetekben meghatározó lesz Csehország számára. Zeman március közepéig akkor is hivatalban marad, ha elveszti a választást, addig viszont újabb kormányalakítási megbízást adhat Babišnak – tette hozzá.

Az EU-párti Drahoš az első fordulóban csak Prágában tudott felülkerekedni ellenfelén, a második fordulóra várhatóan megpróbálja maga mögé állítani a továbbjutásból kimaradó jelöltek szavazóit – mondta a szakértő.

Szarka László szerint a két hét múlva esedékes szavazást meghatározhatja a Zeman elleni protesthangulat, de az sem kizárt, hogy az újrainduló elnök a kormányfő támogatásával hatalmas szavazói bázist tud megnyerni magának. A cseh közvélemény hasonló a lengyelhez és a magyarhoz, ez pedig Zemannak kedvezhet, de Drahoš bizonyos témákkal megoszthatja ellenfele szavazótáborát – tette hozzá.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »