Kušnírová Kočnernak: „F.sz. Ezt suttogom mindig, amikor arrogánsan rám néz. Úgy, hogy lássa és értse”

Kušnírová Kočnernak: „F.sz. Ezt suttogom mindig, amikor arrogánsan rám néz. Úgy, hogy lássa és értse”

Kedd délelőtt a meggyilkolt újságíró, Ján Kuciak és menyasszonyának, Martina Kušnírovának a szüleit hallgatta ki a bíróság.

Az emóciókkal teli eljárás során a vádlott Zsuzsová és az áldozat édesanyja, Kušnírová egymásra is reagáltak.

Kušnírová hétfőn elismerte, hogy párszor találkozott a tekintetük Kočnerral, akinek üzent is.

„Fasz. Ezt suttogom az ajkaimmal úgy, hogy értse. Mindig ezt fogom csinálni, amikor csak rám néz. Egy kicsit megkönnyebbülök ilyenkor. Pontosan ezt gondolom róla. Ő tudja, hogy ezt suttogom, de nem kapja el a tekintetét, ellenkezőleg. Arrogánsan néz a szemembe,“

idézi a meggyilkolt Martina édesanyját a Respekt című cseh hetilap.

Kušnírová határozott hangon kezd el beszélni. „Nem, nem ismerem a gyilkossággal gyanúsított személyeket,“ mondja.

Könnybe lábadt szemekkel, sírástól elcsukló hangon mondja, hogy szeretné a vádlottaktól megkérdezni, hogy hogy merészelték elvenni a gyermeke életét. A bírónő azonban figyelmezteti, hogy a bíróság felé kell beszélnie.

„Nekik is vannak gyermekeik. Ki adott nekik erre engedélyt?“

kérdezi.

„Mindig is azt mondtam, hogy ez politikai gyilkosság volt,“ kezdi Kušnírová, aki elmondja, hogy lányával a gyilkosság napján délután fél három körű beszélt utoljára. Ezután már nem tudta őt elérni.

Hírdetés

„Azt mondták, hogy házasságkötés előtti felkészítőre mennek, és hogy sok dolguk van. Így nem akartam őket zavarni. Majd vasárnap Ján szülei hívtak, hogy nem tudom-e, hogy mi van a fiatalokkal. Ezután már nagyon idegesek voltunk. Hívtuk a rendőrséget, hogy a gyerekeink nem jelentkeznek. A rendőrség azt mondta, hogy a fiatalok részéről ez gyakori, és ne idegeskedjünk,“

folytatta.

Ekkor február 25-e volt, Ján és Martina ekkor már négy napja halottak voltak nagymácsédi családi házukban. Zlatica Kušnírová aznap éjjel tudta meg a szörnyű hírt.

Elmondta, hogy a gyilkosságot azonnal Ján Kuciak munkájával hozta összefüggésbe, aki oknyomozó újságíró volt. Az ügyész kérdésére elmondta azt is, hogy nagyon szimpatikusnak tartotta lánya udvarlóját. Saját lányáról azt mondta, hogy közkedvelt, segítőkész személy volt, akit mindenhol szerettek. Fiatal régészként is nagyon pedáns volt.

Szerette a kemény munkáját, és panaszkodott, hogy nehéz együttműködnie a lusta emberekkel.

Miközben beszél, Zsuzsová és az egyik gyanúsított, Szabó épp vele szemben ül. Kočner tőle egy kicsit oldalt, és félrenéz.

Vallomásában elismerően szól Ján Kuciak munkájáról, aki nagyon sok mindent kiderített Kočner ügyeiről.

A bírónő kérdésére folytatva elmondja, hogy Kuciak azután, hogy egy üggyel kapcsolatban, melyen dolgozott, a Pentában volt, rögtön felhívta őt Kočner. (szerk. megj. ez volt az a korábban már széles körben medializált fenyegető hívás, ami után Kuciak feljelentette Marian Kočnert.)

„Nem, nem hagyom abba, Nem lehetek vak és néma. Ha nem is egy vagy két hónapon belül, de Szlovákia egyszer felébred végre,“

idézte a tanúként kihallgatott Kušnírová Ján Kuciakot. A fiatal oknyomozó újságíró így reagált a család aggodalmaira, hogy veszélyes Kočnerről és annak ügyeiről írni. 2017 októbere volt ekkor, négy hónappal a gyilkosság előtt.

Folytatjuk.

Körkép.sk (Az aktuality.sk, DenníkN, SME percről-percre közvetítése alapján.)


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »