Kőrösi Csoma Sándor szellemisége előtt tisztelegnek szülőfalujában és Kovásznán

Kőrösi Csoma Sándor szellemisége előtt tisztelegnek szülőfalujában és Kovásznán

Többek közt képzőművészeti kiállítással emlékeznek Kovásznán Háromszék egyik leghíresebb szülöttjére, Kőrösi Csoma Sándorra. A tibetológia megalapítója tiszteletére szervezett, szerdán elkezdődött és szombatig tartó rendezvénysorozat Csomakőrösön és Kovásznán várja a közönséget. A tárlatról Vécsi Nagy Zoltán, az Erdélyi Művészeti Központ vezetője beszélt a Krónikának.
Kőrösi Csoma Sándor szellemiségét idézi fel a nagy tudós szülőfalujában, a háromszéki Csomakőrösön, valamint Kovásznán szerdán kezdődött rendezvénysorozat, amely szombatig várja az érdeklődőket. Immár 29. alkalommal szervezi meg a Kőrösi Coma Sándor Közművelődési Egyesület a tibetológia megalapítója, Háromszék egyik leghíresebb szülöttje tiszeletére a

konferenciát, képzőművészeti tárlatnyitót, színpadi produkciókat, kerekasztal-beszélgetéseket, könyvbemutatókat felsorakoztató eseménysorozatot.

Csütörtökön nyitották meg a hagyományosan a Kőrösi Csoma Sándor Napok programjába illeszkedő, Sorsok című képzőművészeti kiállítást a kovásznai Kádár László Képtárban. A megnyitón a tárlatot Vécsi Nagy Zoltán, az Erdélyi Művészeti Központ vezetője értékelte, aki megkeresésünkre elmondta, az évente meghirdetett kiállítássorozat most megújult: eddigi gazdája, kurátora, Gazda József átadta a Kovászna Megyei Kulturális Központnak.

„A központ kért fel bennünket, hogy zsűrizzük, válogassuk a beérkezett anyagot, a hagyománynak megfelelően díjazunk is alkotókat. Szeretnénk, ha újabb gazdája lenne a kiállításnak, aki személyesen felelősséget vállal azért, hogy színvonalas alkotások gyűljenek össze” – mondta el Vécsi Nagy Zoltán. Hozzátette, nemcsak erdélyi, de magyarországi művészek alkotásai is szerepelnek a tárlaton, és más országokban élő magyar művészek is küldtek műveket.

A rendezvényen átadták a Kőrösi Csoma Sándor-díjat és a Szentimrei Judit-díjat.

„Úgy alakult, hogy két fiatal alkotó – a háromszéki Péter Alpár és a magyarországi Ghyczi Csongor küldte a szerintünk legfajsúlyosabb munkákat. A díjazással próbáljuk biztatni a fiatalokat, hogy többen vegyenek részt a tárlaton. Vécsi Nagy Zoltán azt is elmondta, hogy változatos, színes az anyag, amelyben festmények, fotók, térplasztikák, művészkönyvek, grafikák, textilre nyomott munkák szerepelnek.

– fogalmazott Vécsi Nagy Zoltán.

Amint a tárlatot összefoglaló katalógusban írta, a korábbi Csoma-tárlatok jelentős nemzetközi érdeklődést vívtak ki maguknak, éppen annak a sajátos szellemi konstellációnak köszönhetően, ami többnyire Gazda József elméleti munkássága és néhai felesége, Gazdáné Olosz Ella Kőrösi Csoma Sándor szellemiségét kivételesen méltó módon képviselő művészete révén állt össze.

– fogalmaz Vécsi Nagy Zoltán.

A Kőrösi Csoma Sándor Napok keretében pénteken többek közt megyei tudományos diákkerekasztalt tartanak négy szakosztályban, amelyen részt vesz egy debreceni iskola is. Pénteken és szombaton is folytatódik a tudományos konferencia, megemlékezést tartanak a református templomban, Csoma Sándor szobránál és emlékháznál.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »