Könnygázt vetettek be a sárga mellényes tüntetőkkel szemben

Könnygázt vetettek be a sárga mellényes tüntetőkkel szemben a legújabb szombati tüntetésen a párizsi rendőrök, a belügyminiszter közlése szerint 182 embert vettek őrizetbe a hatóságok a fővárosban, míg a dél-franciaországi Toulouse-ban lezajlott megmozdulásokon 17-et. Több tiltakozó kifogásolta, hogy a Notre-Dame székesegyház újjáépítésének ügye elhomályosítja a mozgalom követeléseit.

Több ezer ember vonult a fővárosban a pénzügyminisztérium épületétől a Köztársaság teréig. Helyenként a demonstrálók útakadályokat gyújtottak fel, de a lángokat a tűzoltók hamar eloltották.

A tüntetők a magas adók és a gazdasági egyenlőtlenségek ellen tiltakoztak Párizsban és környékén, illetve más francia városokban. A nagyrészt békés megmozdulásokon több helyen felszínre került az elégedetlenség azzal kapcsolatban, hogy a tűzvészben megrongálódott Notre-Dame újjáépítésére irányuló erőfeszítések háttérbe szorítják a sárga mellényesek követeléseit.

Hírdetés

Felgyújtott motorkerékpárt vesznek körül a francia kormány szociális és adópolitikája ellen tiltakozó sárga mellényesek Párizsban (Fotó: MTI/AP/Francisco Sec)

Christophe Castaner francia belügyminiszter szerint a biztonsági erők tizennégy tagja sebesült meg. A BMF televízió közlése szerint országszerte több mint 60 ezer rendőrt és csendőrt mozgósítottak a tüntetések biztosítására.

A kormány becslései szerint mintegy 28 ezer vonult az utcákra Franciaország nagyvárosaiban, ebből kilencezren Párizsban tüntettek, de Toulouse-ban is ezrek tiltakoztak.

A mozgalom már sorozatban a 23. szombaton szervez demonstrációkat Emmanuel Macron államfő gazdaságpolitikája ellen. Több aktivistát most már az is dühíti, hogy francia milliárdosok pár nap alatt egymilliárd eurót ajánlottak fel a Notre-Dame helyreállításának támogatására, míg a sárga mellényesek követeléseit továbbra sem teljesítik, és rengeteg ember napi megélhetési gondokkal küzd.

Macron kedd este, a Notre-Dame-ban pusztító tűz utáni napon tartott televíziós beszédében közölte, hogy határozatlan időre elnapolja a jobb életkörülményekért hónapok óta tüntető sárga mellényesek mozgalmának hatására tervezett intézkedések bejelentését. „Most nem ennek van az ideje” – mondta, miután bejelentette, hogy Franciaország öt éven belül újjáépíti a Notre-Dame-ot.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »