Kolozsváron csak néhány embert mozgatott meg a nõk elleni erõszak visszaszorításáért tervezett felvonulás

Kolozsváron csak néhány embert mozgatott meg a nõk elleni erõszak visszaszorításáért tervezett felvonulás

Szombaton KolozsvĂĄron ĂŠs Bukarestben is felvonulĂĄst szerveztek a nők elleni erőszak visszaszorĂ­tĂĄsa ĂŠs megelőzĂŠse ĂŠrdekĂŠben, „EgyĂźtt a nők biztonsĂĄgĂĄĂŠrt!” mottĂłval.

KolozsvĂĄron vĂŠgĂźl elmaradt a felvonulĂĄs, mert a helyszĂ­nen csak kĂŠt-hĂĄrom tucatnyi ember jelent meg, akik csendesen beszĂŠlgettek a talĂĄlkozĂĄs ideje alatt.

Az eseményt több szervezet kezdeményezte, köztük a Hálózat a nők elleni erőszak visszaszorításáért és megelőzéséért (VIF) szervezet a Filia Központtal.

Az esemĂŠny Facebook leĂ­rĂĄsĂĄban elĂ­tĂŠlik azon fĂŠrfiak viselkedĂŠsĂŠt, akik megalĂĄzzĂĄk, zaklatjĂĄk, sĂŠrtegetik, fizikailag bĂĄntalmazzĂĄk a nőket, nem is beszĂŠlve a nemi erőszak elkĂśvetőiről. Ugyanakkor elĂ­tĂŠlik azt a mentalitĂĄst is, ami kĂŠtsĂŠgbe vonja a női ĂĄldozatok erőszakrĂłl szĂłlĂł beszĂĄmolĂłinak a hitelessĂŠgĂŠt, ĂŠs ĂĄldozathibĂĄztatĂł retorikĂĄk alkalmaznak. Az ilyen emberek szĂĄmĂĄra azt Ăźzenik, hogy elfogadhatatlan, hogy relativizĂĄljĂĄk, csĂśkkentsĂŠk a szenvedĂŠsek ĂŠs durva vĂĄlsĂĄgok sĂşlyĂĄt, amelyet tĂśbb ezer ĂĄldozatnak el kell viselnie. Nincs olyan, hogy a nők „kiprovokĂĄltĂĄk” az erőszakot, ugyanis nincs olyan kontextus, helyzet – csak az ĂśnvĂŠdelem – amely az erőszak alkalmazĂĄsĂĄt legitimĂĄlnĂĄ – Ă­rjĂĄk a felvonulĂĄs szervezői, kihangsĂşlyozva, hogy egyetlen nő sem „ĂŠrdemelte meg”, hogy megverjĂŠk, megerőszakoljĂĄk, zaklassĂĄk, vagy sĂŠrtegessĂŠk.

Arra is felhívják a figyelmet, hogy bizonyos csoportokhoz tartozó nők sokkal kiszolgáltatottabbak az erőszaknak és az abúzusoknak, ilyenek a roma nők, a szegények, az LBTQ+ közösséghez tartozóak, azok a nők akik szexuális kereskedelembe vannak kényszerítve, a szellemi- vagy fizikai fogyatékossággal rendelkezőek, a bevándorlók és menekült nők.

Hírdetés

Arra a tĂĄrsadalmi nyomĂĄsra is felhĂ­vjĂĄk a figyelmet, amely miatt a nőknek el kell rejteniĂźk a rajtuk elkĂśvetett agressziĂłt, mint ahogyan azokat is elĂ­tĂŠli a tĂĄrsadalom, akik a csendbe ĂŠs a hallgatĂĄsba menekĂźlnek – s nem tesznek rendőrsĂŠgi feljelentĂŠst. Ilyen helyzetekben bizalomra lenne szĂźksĂŠg, amely a nemi erőszak, a szexuĂĄlis zaklatĂĄs, a bĂĄntalmazĂł kapcsolatok esetĂŠben mĂŠg erőteljesebb igĂŠny kellene legyen.

A férfiakat és a fiúkat is meghívták a felvonulásra, hogy ők is vegyék ki aktív részüket a nők elleni erőszak küzdelmében, legyen annak a helyszíne oktatási intézményekben, az egészségügyben, az igazságszolgáltatásban, a médiában, a sport, az üzlet, stb. területein.

“Mindannyiunk felelőssĂŠge – nem csak a nőkĂŠ – hogy tegyĂźnk az erőszak bĂĄrmilyen formĂĄja ellen” – ĂĄll az esemĂŠnyt leĂ­rĂł szĂśvegben.

Továbbá felhívják a figyelmet rendőrség nem megfelelő felkészültségére, hibásan berögződött kezelési módjaira is, valamint a szociális intézmények hiányára, és a segítő-, szolgáltató civil szervezetek fontosságára.

A felvonulás szervezői arra kérik a hatóságokat, hogy:
– az ĂĄllamkasszĂĄbĂłl rendeljenek ki kĂśltsĂŠgvetĂŠst a tudatosĂ­tĂĄsi, megelőzĂŠsi ĂŠs nevelĂŠsi kampĂĄnyokra, amelyek egyformĂĄn ĂŠrintenĂŠk a gyerekeket, fiatalokat ĂŠs felnőtteket
– biztosĂ­tsanak kĂśltsĂŠgvetĂŠseket nyilvĂĄnos civil szociĂĄlis szolgĂĄltatĂĄsok lĂŠtesĂ­tĂŠsĂŠre, amelyek az erőszakot tĂşlĂŠlőket tĂĄmogathatnĂĄ, illetve lĂŠtesĂ­tsenek menedĂŠkhĂĄzakat, sĂźrgőssĂŠgi kĂśzpontokat.
– teremtsenek tĂśrvĂŠnyi keretet arra vonatkozĂłan, hogy az agresszorokat tovĂĄbbi megfigyelĂŠs, felĂźgyelet alatt tarthassĂĄk, ĂŠs mĂłdosĂ­tsĂĄk a BĂźntetőtĂśrvĂŠnykĂśnyvet arra vonatkozĂłan, hogy akkor is kivizsgĂĄljĂĄk az erőszakos eseteket, ha a panaszt benyĂşjtĂł nő visszalĂŠp a feljelentĂŠstől.
– prioritĂĄskĂŠnt azonosĂ­tsĂĄk be ĂŠs kezeljĂŠk a kiskorĂşakkal szemben lĂŠtesĂ­tett szexuĂĄlis aktusokat.
– biztosĂ­tsanak folyamatos tovĂĄbbkĂŠpzĂŠst olyan hivatĂĄsok esetĂŠben, akik női ĂĄldozatokkal dolgoznak.
– vessenek be fĂŠrfi-nő vegyes csapatokat a rendőrsĂŠg kĂśtelĂŠkĂŠben, amikor nemi erőszak vagy csalĂĄdon belĂźli erőszakos esetről van szĂł.
– hozzanak lĂŠtre specializĂĄlt kĂśzpontok a nemi erőszak ĂĄldozatai szĂĄmĂĄra, ahol szakkĂŠpzett szemĂŠlyzet kĂŠpviselhetnĂŠ az ĂĄldozatok ĂŠrdekeit, pszicholĂłgiai ĂŠs jogi tanĂĄcsadĂĄssal egybekĂśtve
– minden megyĂŠben hozzanak lĂŠtre oktatĂĄsi, tanĂĄcsadĂĄsi ĂŠs terĂĄpiĂĄs programokat az agresszorok szĂĄmĂĄra.


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »