Klimatológus: Szeptemberben már nem lesz szélsőséges időjárás

Klimatológus: Szeptemberben már nem lesz szélsőséges időjárás

Szeptember harmadik dekádjának időszakban a rendkívüli és szélsőséges időjárási megnyilvánulások már nem fognak előfordulni – konstatálta Pavol Faško, a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) klimatológusa az elmúlt napok árvízi helyzetével kapcsolatban.

Hangsúlyozta: nem lehet megjósolni, hogyan alakul a helyzet a következő hetekben, különösen októberben és novemberben. „Tisztában kell lennünk azzal, miként alakult a helyzet az előző hónapokban, és ez bizonyos időszakokban nagyon érdekes volt. Nem kizárt, hogy valami hasonló az ősz következő szakaszaiban vagy a tél elején is végigkísérhet bennünket” – magyarázta.

Faško megjegyezte, hogy az ember okozta klímaváltozás következményeinek egyik megnyilvánulása az olyan időjárási szélsőségek megszaporodása, amelyek rendkívüli eseményekkel végződnek.

„Ezt 2024-ben regisztráljuk Szlovákia, Közép-Európa és a világ egészének szintjén. Sok példa van a korábbi évekből is. Fel kell készülnünk arra, hogy az időjárás efféle alakulása a következő hónapokban, években is folytatódhat. Az időjárás kockázatos megnyilvánulásai, amelyek károkat okozhatnak, a jövőben legalább a jelenlegi szinten maradnak, vagy a következő évtizedekben még több is lehet belőlük” – mondta.

Hírdetés

Elmondása szerint az Erdőháton stabilizálódik a helyzet. „Ha az időjárás jellege a jelenlegi szinten marad, akkor a víz elpárologhat, és elkezdhet visszahúzódni az elöntött helyekről. Nem lesz olyan egyszerű, mert nagyon-nagyon sok a víz. Sok türelemre és szerencsére lesz szükség” – tette hozzá Faško.

Megemlítette, hogy az idő előrehaladtával egyre nagyobb lesz a veszélye annak, hogy nedves környezetben ködképződésre, illetve alacsony inverziós felhők kialakulására kerül sor. „Ezek olyan tényezők lesznek, amelyek megakadályozzák, hogy a víz könnyebben felszívódjon a természetes környezetből. Ha az időjárás kedvező lesz, a helyzet javulni fog” – foglalta össze.

Szerinte a tél jellegét még nem lehet megjósolni. „Az elmúlt évek statisztikái azonban azt mutatják, hogy a telek átlagon felüliek vagy rendkívül melegek voltak” – mondta, hozzátéve, hogy az elmúlt két téli szezon is jó példa erre. „A most uralkodó telekre jellemző a melegebb és hidegebb időszakok váltakozása, de a fagyok, még ha meg is jelennek, már nem olyan erősek, mint régen” – zárta le.

Teraz.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »