Vészhelyzet Leányfalun: már a volt miniszter házába is betörhet a Duna

Vészhelyzet Leányfalun: már a volt miniszter házába is betörhet a Duna

Az alsó, Duna-parti sétányon lévő összes ház már víz alatt áll Leányfalun – számolt be az InfoRádióban az ott élő korábbi környezetvédelmi és vízügyi miniszter. Szabó Imre elmondta azt is, hogy péntek éjjel vagy szombaton reggel tetőzhet a Duna Leányfalunál.

Leányfalun a Duna-parton él Szabó Imre korábbi környezetvédelmi és vízügyi miniszter. Az InfoRádióban elmondta, hogy már csak 20 méterre van a Duna házuktól, ezért már felkészültek az árra, fel vannak szerelkezve szivattyúval, aggregátorral, ha jön a víz, az áramot is kikapcsolják.

„Van némi rutinunk ebben a történetben, mert 2013-ban már egyszer átéltünk hasonlót” – mondta.

Hírdetés

Arról is beszámolt, hogy az alsó Duna-parti sétányon lévő összes ház víz alatt van, ott már több helyre betört a víz, illetve a kertekben feljött a talajvíz is. A mélyebben lévő garázsokat vagy szuteréneket már elöntötte a víz, sőt már a volt szocialista politikus szomszédjának a garázsa is háromnegyedik megtelt vízzel.

„Ha a szakembereknek lehet hinni, akkor most 2013-hoz képest 40 centis mínusz lesz, és ebben az esetben nálunk a víz vagy megáll centikkel a küszöb előtt, vagy akár egy 5-10 centi veszélyeztetheti az épület alsó szintjét, ezért mi az összes nyílászárónál és az összes olyan mélyebben fekvő pontnál végigfóliáztuk és végighomokzsákoztuk” – mondta Szabó Imre.

A felvetésre, hogy nem volt-e kockázatos a hullámtérben építkezni vagy ingatlant vásárolni, Szabó Imre azt mondta, az ottani házak nagy része 50-60 évvel ezelőtt épülhetett, és akkor még jóval alacsonyabban volt az úgynevezett meder legmagasabb szintje.

„Mindenki, aki ezen a területen vásárolt vagy átépített nyaralókat, a part szépsége miatt választotta. Jó érzés itt élni, és senki nem gondolta azt, hogy valaha eljön majd az a pillanat, amikor az összes eddigi ismert árvízi magasságot is meghaladja a víz” – mondta, és hozzátette, ők is megemelték az épületet, így az eddigi hat-nyolc árvízből egy alkalommal tört be hozzájuk a Duna.

Szabó Imre a mostani adatok alapján úgy várja, hogy péntek éjszaka vagy szombaton reggel lehet a legmagasabb vízszint.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »